(פוסט אורח של קרן אלימלך, מבוגרות המחזור הראשון של תוכנית העמיתים)
לא תמיד הייתי מורה. הגעתי מתחום המחשבים, עיצוב אתרי אינטרנט, מחשוב חברות – אבל בשלב מסוים בחיים שלי הרגשתי שאני רוצה “לעבוד עם אנשים” – ועדיף עם ילדים. סיימתי תואר ראשון בפסיכולוגיה, עשיתי את כל ההשלמות לתעודת הוראה בתחום, ויצאתי לשטח. התחלתי ללמד, ופשוט התאהבתי. אהבתי את המקצוע, אהבתי את הצוות, אהבתי את הילדים – כיף לי!
אני מלמדת מקצועות הומניים – שפה, ספרות ואזרחות. במהלך השנים הראשונות שמתי לב שהמקצועות האלה נלמדים בעיקר עם הרבה מלל (לא סתם הם נקראים “מקצועות רבי מלל”). השיעורים עמוסים בספרים, התלמידים כותבים הרבה במחברות, הם משננים חומר רב בע”פ ולרוב ללא כל המחשה של החומר הנלמד.
הסתכלתי על מקצועות אחרים – בכימיה, למשל, לומדים על חומרים. לומדים בכיתה שאם לוקחים חומר אחד ומחברים אותו עם חומר שני נוצר פיצוץ, ולאחר מכן התלמידים מגיעים למעבדה ומתנסים בחומר שלמדו בכיתה – מחברים חומר אחד לשני וצופים בפיצוץ. את הפיצוץ הם זוכרים! זה מה שנשאר להם אחרי הלימודים משיעורי כימיה. אך מה נשאר להם משיעורי האזרחות? כלום. לומדים, לומדים ושוכחים. למה? אזרחות כל כך קרובה אלינו, שהרי אנחנו חיים את חומר הלימוד שלה יום יום.
בהשאלה מעולם הכימיה, החלטתי לייצר “מעבדה לשיעורי אזרחות”. כך נולד מיזם The Islands.
זוהי בעצם פלטפורמה בעולם וירטואלי (פלטפורמת OpenSim למבינים…) בה התלמידים מנהלים חיים שיתופיים ולומדים כיצד להיות חלק מחברה ומהי המשמעות של להיות “אזרח”.
המשחק הוא התרגול
הלמידה בעולם הווירטואלי מתקדמת בשלבים. בתחילה היה צורך לייצר אצל התלמידים תחושת שייכות למקום, ל”אי”, הרגשה שהם חלק מהמקום ורוצים לנהל אותו בצורה הטובה ביותר. התלמידים מיוצגים על ידי אווטרים, כאשר כל תלמיד יכול לעצב את הדמות שתייצג אותו – המראה, הלבוש, צורת הגוף, התספורת ועוד. כל תלמיד קיבל שטח אישי בו הוא בונה את ביתו – והם בנו! בתים בני 6-7 קומות, בריכות בחצר, קולנוע על הגג – הילדים השתוללו עם החלומות הכי פרועים שלהם לגבי איך הם היו רוצים שהבית שלהם יראה. התחלתי לייצר משימות – בתחילה עדיין לא משימות “לימודיות” אלא משימות של כיף, לגרום להם להתחבר לסביבה הווירטואלי וליהנות. “משימת הסלפי האישית” הייתה אחת המשימות האהובות על התלמידים: הם קיבלו 10 תמונות בהן צילמתי את האווטר שלי בתמונת סלפי במקומות שונים ומשונים באי, ועליהם היה לשחזר את התמונות עם האווטרים שלהם. למעשה, תוך כדי משחק הם תרגלו את טכניקת העבודה בעולם מסוג זה, וגם למדו להכיר את האי ואת הפינות החבויות בו.
עבודה בעולם וירטואלי אינה בגדר חידוש לילדים בימינו, והם שולטים בעולמות כאלה מגיל צעיר, כאשר ילדים בגילאים 4-5 כבר מתחילים לשחק במיקמק, מוגובי ואקולוקו. אם הדור שלי נחשף למשחקי רשת מרובי משתתפים ולמשחקי מציאות מדומה רק בגיל 20, הילדים שלנו כבר מכירים את החוקים האוניברסליים הקיימים במשחקים אלו מגיל צעיר מאוד, ולכן לא היה יוצא דופן שהתלמידים הם אלו שלימדו את עצמם כיצד לבנות בעולם החדש שלנו. שיעור אחד בלבד – 45 דקות (אפילו פחות – כל מורה יודעת ששיעור של 45 דקות הוא למעשה 35 דקות מקסימום) – נדרש כדי להראות לתלמידים בצורה בסיסית ביותר איך בונים קובייה, מלבישים עליה טקסטורה ואיך מזיזים אותה ממקום למקום. את השאר התלמידים עשו בעצמם. הם אוהבים לעבוד לבד, לחקור, לנסות, לבדוק. מי שאומר שהתלמידים שלנו לא יודעים לעבוד לבד או לא רוצים, טועה! אם זה משהו שמעניין אותם הם יהפכו עולמות כדי להצליח.
![2]()
כך יצרה קוביה ענקית אמנה חברתית
לאחר שהרגשתי שהתלמידים מספיק מחוברים ל”אי” שלנו יכולנו ממש להתחיל ללמוד אזרחות. הלמידה באי משולבת עם למידה בכיתה, כאשר מדי פעם יש לנו שיעורים “יבשים” בכיתה עם דפי עבודה ולמידה פרונטלית, ובחלק מהשיעורים אנחנו עובדים רק באי. חלק גדול מהלמידה נעשית בבית – 85% מהתלמידים התקינו את התוכנה בביתם ונכנסים לעולם מהבית בשעות הערב, ולעתים אני נכנסת בערב ורואה כמה תלמידים נמצאים שם, מדברים ביניהם ועובדים יחד על הבתים שלהם.
כשניסיתי להתאים את תכנית הלימודים לעולם הווירטואלי תהיתי איך אצליח לכפות את חומר הלימוד על העולם שלנו, איך אוכל להוביל אותם ללמוד את הדברים מבלי שירגישו “שעובדים” עליהם. משחקי חינוך רבים לא מצליחים, מכיוון שהתלמיד מרגיש היטב מתי הוא עובר תהליך למידה לכל דבר, רק במעטפת אחרת, של משחק, ולכן הוא מוותר. לשמחתי, מהר מאוד ראיתי שחומר הלימוד מסודר ממש לפי החיים עצמם.
כך, למשל, בתחילת השנה, כאשר התלמידים תרגלו בניית חפצים באי ובנו בתים מפוארים ומפנקים, בנתה תלמידה אחת בטעות קובייה ענקית שחסמה את ביתו של תלמיד אחר. היא לא ידעה איך למחוק אתה ופשוט השאירה אותה במקום. התלמיד נכנס לעולם וגילה להפתעתו שביתו “חסום” על ידי קובייה ענקית, והוא אינו יכול להיכנס לבית “שלו” (לאווטר אין יכולת למחוק חפץ של תלמיד אחר, אלא אם הוגדר מראש בעת בניית החפץ שהוא פתוח וציבורי – מה שלא נעשה במקרה הזה). כנקמה הוא הכין שלט ענק ועליו כתב שעד שהיא לא “מעיפה” את הקובייה מביתו הוא לא נותן לה להיכנס לביתה. את השלט הוא הניח בפתח הבית שלה, כך שגם הבית שלה נחסם (והוסיף תמונה מאיימת שלו ולצידו כלב אימתני…).
התכנסנו בכיתה, הצגתי את המקרה בכיתה ושאלתי אותם: “מה עושים עכשיו? כל אחד עושה מה שהוא רוצה? זה לא בלאגן?” מי שבקיא בחומר הלימוד באזרחות לחטיבת הביניים יודע שהנושא הראשון שנלמד הוא “אמנה חברתית”, ואכן התלמידים מיד ענו שחייבים ליצר מערכת חוקים, ולא ניתן לאפשר לכל אחד לעשות ככל העולה על רוחו. כך התחילה בניית האמנה החברתית של תלמדי כיתה ז’ בבית ספר עליות.
![בחירת אמנה חברתית_jpg]()
למצוא את המקום האמיתי של התלמיד
לפי צרכי התלמידים (“הקהילה”) אנו ממשיכים להתקדם עם חומר הלימוד. בימים אלו אנחנו לומדים על דמוקרטיה ודיקטטורה, על מנת שהתלמידים יוכלו לבחור את סוג המשטר המתאים להם, ומשם נמשיך ונוכל לבחור את הנהגת האי. כמובן שאדאג לכוונם מעט על מנת שיבחרו בשיטת ממשל דמוקרטית, כדי שנוכל ללמוד על נהלי קיום הבחירות ולנהל בחירות באי על כל המשתמע מכך – מפלגות, אחוזי חסימה, מצע וכדומה.
התלמידים לומדים, יש מבחנים והם מצליחים בהם לא רע. אני מודה שאיני יודעת לקבוע האם הם מצליחים טוב יותר מכיתות הלומדות אזרחות בצורה “רגילה”, אך לדעתי הישגיהם אינם פחותים מכיתות שכאלה. השינוי הגדול ביותר הוא בכך שהתלמידים שלי נהנים! הם מחכים לשיעור בצפייה, הם ממשיכים אותו בבית, הם מדברים עליו בהפסקות, ואני מאמינה שאם נשאל אותם אפילו בעוד 10 שנים מה הם למדו באזרחות, הם יזכרו את ה”אי” הזה שבו הם היום החלוצים. ה”אי” הזה הוא הפיצוץ שלהם במעבדה.
מעבר ללמידה החווייתית, העולם הווירטואלי מספק כלי נוסף לתלמידים שאולי לא “מזהירים” בכלים החינוכיים השגרתיים. הבחנתי שאחת מתלמידותיי בונה (וירטואלית) באופן מדהים, כל משימה באי היא הראשונה לבצע, נמצאת כמעט כל ערב באי, והיא נראתה לי כתלמידת מפתח בכיתה – תלמידה מצטיינת ממש.
לפני כחודשיים עשיתי לתלמידים מבחן ידע (בכל זאת, שנה ראשונה של הפרויקט, אני רוצה לראות שהתלמידים באמת לומדים, על מנת שאוכל להתבסס על נתונים מספריים). התלמידה נכשלה. למעשה, הציון שלה היה הכי נמוך בכיתה. ניגשתי אל המחנכת שלה, חשבתי שיש טעות ושאלתי אותה על הציון שאותה תלמידה קיבלה. המחנכת לא התפלאה, וסיפרה שלאותה תלמידה קשיי למידה רבים, הישגיה נמוכים מאוד בכל המקצועות והציון בהחלט משקף את היכולת שלה. האמרה הזו הכעיסה אותי – הציון משקף את יכולתה של אותה תלמידה כאשר היא לומדת בכיתה, עם ספר ומחברת. אבל בלמידה אחרת, של בניה עם חפצים בתלת מימד, עיצוב וגרפיקה – היא אלופה. לכל תלמיד יש את המקום שלו, רק צריך למצוא אותו.
![5]()
לסיום, יש מספר גורמים שאני חייבת להם תודה:
היה לי רעיון, רעיון מקסים בעיני (אבל אני משוחדת… J ), והוא התרוצץ לי במוח כמה שנים. כמורה, ידי כבולות – לפחות כך חשבתי לפני שנתיים. צריך כסף, צריך זמן, צריך מישהו שיאמין ברעיון שלי.
במקרה, אנשים שמכירים אותי (איש אחד במיוחד) נתקל במודעה של MindCET, בה הם קראו למורים עם חלום להגיע אליהם – והם יגשימו אותו. ניגשתי, בלי יותר מידי ציפיות, ובתוך חצי שנה התחלתי פיילוט אצלי בבית הספר עם תלמידים. הם תמכו, הסבירו, קישרו לאנשים מתאימים, לימדו… אבל הכי חשוב – האמינו בי, אמרו לי לאורך כל הדרך שיש כאן משהו, שיש רעיונות ששווה להשקיע בהם.
בשלב יותר מאוחר פתחו בפני את עולם היוזמות החינוכיות, והוא קיים! השנה, הקרן לעידוד יוזמות חינוכיות תומכת בפרוייקט שלי, כלכלית, נפשית ורוחנית (תודה לשירה ויוספה). אבל יש עוד….
כנראה התחדדה ההבנה בסביבת החינוך בישראל שלמורים יש ידע ונסיון רבים, ורק הם יכולים להצמיח יוזמה מהשטח. הם ערים לחוסרים של התלמידים, לקשיים שלהם אך גם ליכולות שלהם. במחוז תל אביב הוקם “המכרה למשאב האנושי“, ובבת ים נפתחה תחרות ליזמות בחינוך, שממש בימים אלו התבשרתי כי עליתי לשלב הגמר שלה…
ואם אתם מורים, שחושבים שאתם יודעים איך ללמד את התלמידים שלכם מעט אחרת…. אתם בטח צודקים. אתם יודעים! פנו אל הגופים האלה.
הפרויקט שלי נקרא The Islands – “האיים” ברבים, ולא סתם. החלום שלי לא מסתיים כאן, ואני מקווה שאוכל לצרף בשנים הבאות בתי ספר נוספים, כאשר לכל בית ספר יהיה אי, בו הוא תלמידיו לומדים אזרחות, ובמקביל מכירים תלמידים נוספים ממקומות שונים בארץ, ממגזרים שונים. אמנם עדיין לא פנים מול פנים – אבל גם אווטר מול אווטר זו התחלה טובה, לא?