Quantcast
Channel: MindCET

כך למדתי להתעשר במהירות

$
0
0

קודם כל, יש לי ווידוי. שילמתי על שני קורסים ב-Udemy! הנה, אמרתי את זה. למה זה מביך אותי? האם צריך להתבייש כשנרשמים ללמוד משהו?  Udemy הוא אתר של קורסים, אבל הוא מין אתר אפור כזה, שאדם חושב פעמיים לפני שהוא מודה כי למד בו.
לא רק אני מתנצל. “Udemy היא לא בדיוק MOOC”‘, התנצל המגזין פורבס לפני שנה, כשצירף את המייסד, ארן באלי, לרשימת 30 היזמים המעניינים מתחת לגיל 30. המיזם הוא לא כל כך חכם, אני יודעת – כמו שאומרות מילות השיר הוותיק – לא כל כך חכם, אבל לפי פורבס הוא צמח ל-1.7 מיליון תלמידים ב-200 מדינות מאז 2010! המספר מדהים, אך אחרי שחוזרת הנשימה עדיין נותר הרושם שבאמת, Udemy זה לא MOOC, כמו שבית ספר לבגרויות זה לא תוכניות לימודים מתקדמות של מט”ח.

 

על MOOC שמעתם, נכון? המונח מאחורי ראשי התיבות הוא “קורס מקוון למשתתפים רבים”, והוא נולד ב-2008 בעקבות קורס ספציפי. כמו הרבה חידושים הוא מגיע מצפון אמריקה, אבל לא מארצות הברית, אלא מקנדה, בפרויקט לימוד שבו היו 25 סטודנטים מן המנין ועוד 2,200 תלמידים, שלא שילמו שקל והשתתפו בקורס באמצעות האינטרנט. איך בדיוק? היתה שם תערובת של כלי תקשורת, ביניהם בלוגים,  Moodle, כלי ייעודי ללימוד מרחוק, ו-Second Life – סביבת מולטימדיה וירטואלית שנועדה במקור למשחק. במילים אחרות, אופי החומרים ואופי ההתחברות למערכת היו מגוונים מאוד, עשירים מאוד, המורים נדרשו למעורבות גבוהה והובלת הפרויקט היתה מקצועית מאוד. מובילי הפרויקט הקנדי היו שניים שזכו לתהילה – ג’ורג’ סימנס, חוקר קנדי שעשה את הדוקטורט שלו על התמצאות של יחידים בסביבות מידע עשירות, והנושא העיקרי שלו הוא קישוריות מידע, וסטפן דאונס, חוקר קנדי במועצה הלאומית למחקר, שעוסק בתחום של טכנולוגיות למידה ולמידה מרחוק.

במה Udemy שונה? קודם כל, בכך שאצלו דווקא כן משלמים שקל. אולי לא הרבה יותר משקל, אבל (כמעט) כ-ו-ל-ם משלמים. עוד הבדל: Udemy התחיל במקום אחר לגמרי – לא בסביבת מולטימדיה נסיונית בקנדה אלא בפרויקט ממשלתי להרצאות מקוונות ליזמים בטורקיה. הוא גם לא יוזמה של דוקטורים ופרופסורים, אלא של מתכנת. מפתח הפרויקט הטורקי של הרצאות ליזמים, ארן באלי, חשב שבעצם אפשר לארגן הרצאות כאלה לא רק ליזמים, ולא רק בטורקיה. הוא צדק: Udemy מתגאה כיום בשבעה מיליון סטודנטים (צמחו לא רע מאז הכתבה של פורבס) ובקוריקולום של 22,000 קורסים. בין הקורסים תמצאו שפות תכנות, הנהלת חשבונות, אך גם, ואולי בעיקר: איך אני מרוויח 2,000$ לחודש ביוטיוב בלי לצלם בכלל, חשיבה חיובית, וטיפול קוסמטי לאנטי-אייג’ינג – בקיצור, לא בדיוק רסיסים הניתזים מחזית המדע בחסות מכון וייצמן. ומה עושים בקורסים? צופים בהרצאות קצרות בווידאו, קוראים קטעי טקסט עוד יותר קצרים, מתחילים מתי שבא, מסיימים מתי שבא, שואלים את המרצה שאלות מתי שבא. ומתי הוא עונה? נראה לי שהבנתם את העיקרון. דבר אחד שלא מצפים לו, אבל בולט מאוד ביקום היודמי – השאלות שצצות מדי פעם: האם מצא חן בעיניך הקורס? האם תמליץ עליו לחבר? מבחינה זו, ב-Udemy הגשימו את סיוטו של המורה המודרני, בו התלמיד הפך ללקוח. פה התלמיד הוא לקוח אימפולסיבי. האם אפשר לעניין אותך ללמוד איך להיות מיליונר בשבוע ימים?

mycourses-teaching

 

הגוון האפור והחאפרי ב-Udemy מתבטא לא רק בכותרות הקורסים אלא גם במחירם. יש קורסים מקצועיים לתכנות שעולים 140$, אך הם המיעוט, ונראה שהם מוצגים בקטלוג רק כדי לתת נופך מהוגן לאתר שרובו בולדוזר של שיווק אגרסיבי רצוף מבצעים צעקניים ובלתי חוזרים לקורסים של תחביבים ו”סגנון חיים”. בעצם, לא אופתע אם גם הקורסים ה”איכותיים” יוצעו לי בשבוע הבא ב-9$. את הקורס שילמד אותי איך להרוויח 2,000$ בחודש מיוטיוב, רכשתי במבצע ב-9$ בלבד במקום 149$! השקעתי ברכישתו קצת בגלל החיסכון (אני יודע שזה בלוף, אבל תשמעו – חסכון של 140 דולר!), ובעיקר בגלל הסקרנות – אם לא אלמד את סודות ההתעשרות המהירה, אמרתי בליבי, לפחות אלמד את סודות מכירת הבולשיט. מסקנתי המפתיעה – בפוסט הבא.


ילדים, רוצים לגדל חיידקים?

$
0
0

“בתור ילד יכולתי לפתוח את המקרר בבית ולמצוא צלחות פטרי, בקטע של להביא עבודה הביתה”, מספר יונתן אסולין על ילדותו כבן לאולגה, ד”ר לרוקחות קלינית, ואייזיק, מיקרוביולוג. “שאלות כמו למה יש חורים בלחם, איך שמרים עובדים, מה התפקיד של כלורופיל – לחשוף איך המדע בעצם נוכח ביומיום – אלו שאלות שההורים היו שואלים אותנו. זה אומר לגדול בסביבה שבה אתה הרבה במכון ויצמן, רואה מעבדות מבפנים. זו הסביבה שההורים נמצאים בה, אז אתה מכיר אותה, ובאיזשהו מקום הדברים מחלחלים”. אסולין בחר אמנם בכיוון אחר, של לימודי עיצוב תעשייתי בבצלאל, אבל העולמות נפגשו ב”ג’רמו”, ערכה מדעית-דיגיטלית להכרה של העולם הביולוגי של החיידקים בסביבה ביתית, מעין “האלקטרונאי הצעיר” עם חיידקים במקום סוללות ומנורות LED.

On the shelf

ג’רמו מורכבת מג’רמואים, צלחות פטרי מעוצבות בצורת אנשים, שבתוכן מגדלים את מושבות החיידקים; מקלונים לאיסוף דגימות החיידקים; מצע אגר שעליו גדלים החיידקים וממנו הם ניזונים; ואריזת הערכה, שמתקפלת והופכת למתקן תצוגה לג’רמואים. “הפרויקט הזה הוא רצון שלי להנגיש את החוויה שלי בתור ילד שגדל במעבדה לכל ילד”, מסביר אסולין. “הרעיון הוא להמחיש לילדים את העולם המיקרוביאלי בצורה בלתי אמצעית, בלי כלים ומעבדה. אתה בטח מכיר ערכות אלקטרוניות, שהן מאוד סגורות – חבר את A עם B ויצא לך C. כאן בעצם זו ערכה ביולוגית, שיש בה את כל מה שצריך לשם גידול חיידקים, להכנה ביתית במיקרוגל. אבן הבניין של המדע היא היכולת להשוות בין שני מצבים, כמו מה קורה לפני ואחרי שטיפת ידיים או חוק החמש שניות – יש שתי צלוחיות, שני ג’רמואים, שמאפשרים להשוות בין שני מצבים, והילד יכול לתכנן ניסוי. הצלוחיות בטוחות – הג’רמו עובד בכיוון אחד, כמו אזיקון. ברגע שהילד שם את הדגימה וסוגר, ההורה לא צריך לדאוג שהילד יפתח את הצלוחית וישחק עם הדגימה. ואז מתחיל תהליך הגידול”.

Germo – Cultivating Curiosity from Yonatan Assouline on Vimeo.

כמו שיודע מי שקיבל בילדותו את המשחק החינוכי הבעייתי “חוות נמלים” וחווה את הצד הלא-נעים שלו (קרי, המון נמלים ששוכבות על עם הרגליים כלפי מעלה וקצת קשה לספר לילדים ש”הנמלה יצאה לטיול”), ההתלהבות הראשונית שוככת מהר אצל ילדים. כדי להתמודד עם הבעיה הזו אסולין רתם את החיבה של הילדים לטלפון הסלולרי: “רצינו שהילד יהיה שותף בכל תהליך הגידול, לא ישכח ויתעלם מזה. פיתחנו אפליקציה שמאפשרת לילד לתעד את התהליך – האריזה מתקפלת למקום שבו הילד שם את הגידול ועוקב אחריו, ובאמצעות האפליקציה מתעד את זה בצורה יומיומית, והופך את זה לסרטון סטופ-מושן של גידול של מושבת החיידקים. ככה, מתהליך שהוא מאוד סטטי, של גידול מושבה, שזה מאוד איטי, הוא הופך את זה למשהו דינמי, שאפשר לראות את זה. אנחנו עובדים להפוך את זה לפלטפורמה אינטרנטית, שכל ילד יוכל לראות מחקרים של ילדים אחרים, ואחר כך לשתף את תוצאות המחקר שלו, ממש כמו שמדענים אמיתיים עושים. הוא גידל משהו, יצר סרטון של הגידול ואז שיתף ילדים והורים אחרים בתוצאות של הניסוי שעשה”.


Child 5

“הרעיון הוא שאפשר לשאול שאלות – מה קורה אם, מה קורה ככה, מה יקרה אם יהיה אחרת”, מסביר אסולין. “ילד שבודק משהו ויש לו תשובה: מה יקרה אם אשים שערה שלי או של הכלב על צלחת פטרי? מה יגדל שם? והמטרה היא בעצם לעודד סקרנות, לא לחנך. באמת לתת מקום לשאול שאלות. לא לבוא ולהגיד, ‘אתה בנוי עם מעטפת ודנ”א ורנ”א, ותא שיודע להתחלק ותא שלא’. לא לבוא דידקטי, אלא לתת לילד מקום לשאול שאלות ולשאוב את המידע הזה. זו הדרך הנכונה לחשוף ילדים לתכנים האלו”.

ג’רמו החל את דרכו כפרויקט הגמר של אסולין בבצלאל, בהנחייתו של פרופ’ חנן דה לנגה, והמשיך להתפתח לאורך השנים. לפני שנה זכה ג’רמו במענק סנדברג ממוזיאון ישראל בירושלים לפיתוח ובמכתב הערכה משרת החינוך של אנגליה, ולאחרונה בפרס חביב הקהל בגמר הישראלי לאליפות העולם ביזמות (Creative Business Cup) שאירחו שנקר חדשנות ועיריית רמת גן. לדברי אסולין, “הפרויקט בשלב שיש אבטיפוסים מתקדמים שילדים והורים מתנסים בהם, גם של הערכות וגם של האפליקציה. זה מתקדם לכיוון של השקת מוצר, בשאיפה עוד שנה. כרגע זו דילמה אם להשיק פרויקט מימון-קהל או לגשת עם זה למוסדות חינוך. יתרון גדול של קיקסטארטר ודומיהם הוא פלטפורמה לשיווק והפצה ישירות לקהל יעד. זו החלטה שתצטרך להתקבל בזמן הקרוב”.

כך למדתי להתעשר במהירות (ואיך גם אתם יכולים)

$
0
0

תקציר הפוסט הקודם: נרשמתי לקורס באתר הקורסים המקוון “Udemy” בשם “איך אני מרוויח 2,000$ לחודש ביוטיוב בלי לצלם בכלל”. קצת מתוך רצון ללמוד את הפלא הזה, אבל בעיקר מתוך סקרנות מה בעצם מלמדים שם. האם זה איכותי, או האם זה בולשיט?

 

ובכן, גזר הדין: לא בדיוק איכותי, אך גם לא בדיוק בולשיט. למרות שצברתי שנים של עיסוק מקצועי בתחום המדיה המקוונת והחברתית, למרות שאני מייעץ ללקוחות איך לגבש אסטרטגיה ליוטיוב, ולמרות שיש לי דעה מגובשת ומתנשאת נגד המניפולציה וההזניה של תכנים מקוונים – למרות כל אלה, היה למרצה המעצבן מה לחדש לי כבר בהרצאה הראשונה – מידע על תכונה חדשה של יוטיוב שלבושתי טרם הכרתי, ולינק לשירות שלא הכרתי. האם זה שווה תשעה דולרים טבין ותקילין? כן, במקצוע שלי זה בהחלט שווה, וזה סוג המידע שלקוחות משלמים לי (קצת יותר מתשעה דולר) כדי שאספר להם. האם שווה להקדיש לכך שעה של האזנה? כאן חלוקות הדעות. זה שווה, כנראה, אך בתנאי שהמאזין ערוך להקשבה פעילה, עם האצבע מוכנה לדלג קדימה. אני נוהג להוריד את ההרצאות המצולמות ליישום Udemy בנייד, ומקשיב להן בהמתנה בתורים. גם כך, המרצה מעצבן אותי, והתחושה היא רוב הזמן של צפייה רצופה בערוץ קניות. לא היו לי שאלות, למרבה המזל. ונראה שמזל שלא היו לי, כי ב-9$, לא משנה כמה טכנולוגיה יש לך, אי אפשר לתת תשומת לב אמיתית לתלמיד. תרגיל בחשבון: אם המורה מרוויח 2,000$ לחודש ומכל תלמיד הוא מרוויח רבע של 9$ (על כך בהמשך), כמה תלמידים יש לו בחודש? יותר מ-800. אכן מרחק רב מן העולם האמיתי, שבו אם יש 40 תלמידים בכיתה – זה נגמר ב”מחאת הסרדינים”!

מה ערכו האמיתי של קורס כזה? בערך כמו ששיעורי הכנה לבגרות תורמים לתלמיד – הם עוזרים לו לשנן מידע שמישהו החליט שיש לשנן, ולעולם לא נאשים את בית הספר המכין לבגרות באחריות לתכני הלימוד. זהו עוד צד אפל של מודל “התלמיד כלקוח” – אם התלמיד רוצה לשנן את החומר, די בכך – בית הספר אינו רואה עצמו כיותר מבית מלאכה לשינון. אז למה לא? כי קשה להתעלם מתגובות הרוכשים הלא מרוצים – המעידות כי אלה שמצפים לחוויה של לימוד מקוון עם מרצה העונה לשאלות, ייצאו מתוסכלים. בסך הכל, חווית הלימוד Udemy היא לא הרבה יותר מרכישה של וידאו-לפי-דרישה, VOD – עטופה בתוך מערכת שיווקית משומנת שערוכה להציף אותך בזרם מייגע של הצעות שאי אפשר לסרב להן, עד שאתה מגיש את כרטיס האשראי שלך, קצת מתוך ענין, קצת מתוך תשישות.

lecture-player

 

האם Udemy זה לא, בעצם, יוטיוב? גם יוטיוב הוכיחה עצמה ככלי מצוין ללימוד. אם בעבר הייתי זורק שאלות לגוגל, היום אני זורק אותן ליוטיוב – ומקבל תשובות מפורטות שמדברות ומציגות לי באותו הזמן. אז מה ההבדל? קודם כל, אצל יוטיוב המנגנון של חיוב עבור צפיה בתכני פרימיום נמצא עדיין בפיתוח – Udemy הקדימו אותם (לתשומת לב כל החוששים שחברת ענק תפתח את המנגנון הסודי שלהם תוך שבוע). שנית, ביוטיוב משקיעים הרבה בפיתוח קהילת יוצרים, אך התוצאות מוגבלות. Udemy , לעומת זאת, הבין את עוצמת המדיום לפני יוטיוב עצמה, וטיפח קהילת מורים בת 16 אלף איש (זה לא היה קשה מדי – ותק ההוראה הנדרש הוא “אפס”, מכריז Udemy בגאווה). המורים מרוויחים בממוצע 7,000$, לטענת Udemy, ולהבנתי זה ממוצע למורה, לא לקורס או לשנה. המורים מקבלים 25% עד 50% מהמחיר הנגבה ע”י Udemy, תלוי באיזה מבצעים הם מוכנים להשתתף – מה שאומר שייתכן שהמורה מקבל  2.25$ על קורס שאני משלם עבורו 9$.

המפעל שבו עובד המורה החדש

למותר לציין שכמו בכל דבר ב-Udemy, יש קורסים על איך ללמד קורסים, כמו, איך לא, “כך אני עושה 2,000$ לחודש מלימוד בUdemy”, אך המורים ש-Udemy מציג בגלרית המצליחנים הם כאלה שמאחוריהם עשרות שנות ותק בעולם האמיתי. בסיפורי ההצלחה לדוגמה שמציג Udemy יש רק מורה אחד שמרוויח יותר מ-10,000$ – הוא מלמד מזה שנים רבות, ויצר רק 3 קורסים (בתחום ה- UX) שעלות ההשתתפות בהם החל ממאה דולר, אופס! קבלו תיקון – 99 דולר (לפני הנחה).

Udemy דורש מהמורים מיומנות די גבוהה בייצור הרצאות מקוונות, ומציע כמה כלים: יישום של “מסך ירוק”, שאינו אלא – ניחשתם! – הרצאה שמלמדת איך לצלם את עצמך על רקע ירוק הניתן אחר כך להחלפה בחומרי לימוד; שירות של בדיקת איכות לוידאו שצילמתם; ויישום שמסייע לשילוב מצגות פאואר פוינט קיימות בקטעי וידאו.

בשורה התחתונה: יותר מאשר החזון של ה- MOOC , פה יש לנו, לכל היותר, מפעל לייצור תכני לימוד שהמורה מתבקש להיות בו הכותב, העורך, הצלם, המקליט, מעצב המצגות ובודק העבודות – ואיך שכחנו, המשווק. Udemy מהווה חממה לצמיחה של אלף דברי הבל, וההיבט המרכך היחידי שאני יכול למצוא הוא שכמות ההבלים לא הפריעה לנו ללמוד ממיזמים כמו יוטיוב ופייסבוק. העובדה היא, שיוטיוב עצמה נעה לכיוונים דומים של Udemy, ואם תשאלו אותי אם בעתיד נראה דברים דומים מגיעים מבית היוצר של יוטיוב – אענה: ודאי! ואני מהמר על כך – ב-9$.

5 טיפים שיעזרו לכם להצמיח מהנדסות

$
0
0

מה גרם לאלפי נשים (וגם ללא מעט גברים), מכל העולם, להעלות תמונות שלהן עם הכיתוב “אני נראית כמו מהנדסת” (#ILookLikeAnEngineer)?

תלמידות כיתה ג’ לומדות לתכנת – אחת התמונות שהועלו בשבועות האחרונים

הכל התחיל בחברת ההייטק OneLogin, שהחליטה לגייס עובדים באמצעות מודעות שבהן עובדי החברה מספרים על מקום עבודתם. תוך זמן קצר, להפתעתם של כל הנוגעים בדבר, מודעה אחת הפכה להיות ויראלית. הייתה זו המודעה בה הופיעה איזיס אנצ’לי – מהנדסת בחברה. אנצ’לי הינה אישה צעירה ויפהפייה, מה שגרם לרבים לטעון כי המודעה הינה שקרית, ונועדה לפתות גברים להגיע לעבוד בחברה באמצעות מכירת האשליה שכך נראות נשים בחברה, או שבכלל יש נשים בחברה. הטענה של רוב המגיבים הייתה כי “היא לא נראית כמו מהנדסת”.

אבל אנצ’לי היא, כמובן, באמת מהנדסת בחברה. היא לא נשארה חייבת ופרסמה פוסט בו כתבה בין השאר: “רובם המכריע של המגיבים לא מכירים אותי אבל הם מאמינים עלי כל כך הרבה דברים. אני מהנדסת שאוהבת את המקצוע ולמדה אותו בעצמה, אני חנונית-מדעים, נשרתי מהקולג’ בו למדתי, אני גם רוקדת היפ-הופ ועושה יוגה. אני אנושית…  המודעה הייתה אמורה להיות אותנטית – המילים שלי, הפנים שלי. והיא באמת כזאת”. בסיום הפוסט אנצ’לי קראה לכל מי שלא מתאים לסטריאוטיפ של איך נראה\ית מהנדס\ת להצטלם ולתייג את עצמו (מיטיבי לכת מוזמנים מאוד לקרוא את הפוסט המלא והמרגש), מה שגרם לגל של צילומי נשים ומיעוטים אחרים בתעשיית ההיי-טק, ששוטף בימים אלה את הרשת ומוכיח שמהנדסים ומהנדסות (כמו כל קבוצה מקצועית אחרת) לא נראים כולם אותו הדבר (לסיפור המלא).

 

המודעה שהחלה את הכל

אחת הסיבות לכך שלאנשים קשה לקבל שבחורה צעירה ויפה היא מהנדסת תכנה, נובעת מתהליך חיברות ארוך שנים, שראשיתו ברגע הלידה. צעצועים לבנות שונים מצעצועים לבנים, בגדים של בנות הם בצבעים אחרים מאלו המיועדים לבנים, בנות מקבלות עידוד על התעניינות בנושאים מסוימים ואילו בנים על אחרים ועוד ועוד (גם מורים, באופן לא מודע, עלולים לתרום לתהליך החיברות הזה).

מדוע הפער בין בנים לבנות במקצועות המתמטיים צריך להטריד את כולנו?
כבר בתיכון קיים פער משמעותי בין כמות הבנים והבנות בכיתות הפיזיקה ומדעי המחשב – כך שבאופן משמעותי, יותר בנים מבנות לומדים מקצועות אלה. במתמטיקה הפער  פחות גדול, אך כמות המצטיינות ב- 4 יח”ל מלמדת שתלמידות רבות בחרו שלא ללמוד 5 יחידות, למרות שיכלו לעשות זאת בהצלחה. באקדמיה, ככל שמתקדמים בתארים, הפער בין גברים לנשים הולך וגדל ואף מתרחב לתחומים אחרים כמו ביולוגיה וכימיה (מקצועות מאוזנים ואף בעלי פער לטובת התלמידות בתיכון).

הפער בין גברים לנשים במקצועות טכנולוגיים ומדעיים מטריד מהיבטים רבים, אחד מהם הוא עקרון השיוויון. היות ונשים מהוות כ-50% מכלל האוכלוסיה, אין סיבה שייצוגן במקצועות אלו יהיה נמוך מכך. אחוז הנשים הנמוך במקצועות אלו מטריד גם מבחינת חופש העיסוק ויכולת הנשים להשתכר ולהתקדם; מתוך מחקרים שנערכו במדינות שונות, עולה כי במקצועות ה-STEM (מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה), פערי השכר בין גברים לנשים נמוכים יותר ועומדים על כ- 15% (במקום כ- 27%).

היבט מטריד אחר של המחסור בנשים בתחומים אלה, הוא “אחידות” האנשים העוסקים בתחום. היום ברור כי צוותי פיתוח וחשיבה המכילים בתוכם שונות גדולה, יכולים לאפיין, לפתח ולפתור בעיות בצורה טובה ויצירתית יותר. כאשר רוב מכריע של העוסקים בתחום הם גברים, החברה מפסידה תפיסת עולם, ערכים ודרכי חשיבה של 50% מהאוכלוסיה.

הסיבה השלישית שבגללה תופעה זו מטרידה, הינה ברמת המדינה, שכן  אי ניצול התרומה הפוטנציאלית של הנשים פוגעת ביכולת המדינה להשאר בחזית הטכנולוגיה ולהתקדם עם השנים. יתרה מזאת, היות והגידול במקצועות אלו צפוי להמשיך לעלות – בעיה זו תלך ותחריף.

אם אתם מורים – אתם יכולים לצמצם את הפערים המגדריים כבר היום!
במסגרת מחקר שנערך ב-MindCET על ידי ד”ר אורנה לביא, נערכו תצפיות על מורים לפיזיקה אשר למרות הכל מצליחים ליצור ולשמר כיתות מאוזנות מבחינה מגדרית – כלומר מורים אשר בכיתותיהם בנות מהוות כ- 50%, לאורך זמן. בחרנו לצפות במורים אלו מתוך ההבנה שלהם יש את הידע והיכולת להשפיע בכיוון השינוי הנדרש. ההבנה המשמחת שהגענו אליה בעקבות המחקר, היא שבנות אינן צריכות יחס מיוחד, תכנית לימודים מיוחדת ואפילו לא תמיד נדרשת מודעות מיוחדת מצד המורים. כל מאפייני התנהלות המורים אשר עלו במחקר, יכולים להגדיר “מורה איכותי\ת”.

המורים בהם צפינו (2 מורות ו- 3 מורים), מלמדים בבתי ספר שונים מאוד זה מזה – הן מבחינת מיקומם הגיאוגרפי והן באופי התלמידים הלומדים בהם. מצאנו שישנם דפוסים המשותפים לכולם ויכולים להסביר את אחוז התלמידות הגבוה בכיתותיהם. רוב המורים לא עשו מאמצים מיוחדים לקדם בנות, אלא פעלו מתוך תפיסת עולמם החינוכית-ערכית ומתוך רצון לקדם את התלמידים שלהם. ברוב המקרים, כשנתיים לאחר שהמורה החל את עבודתו בבית הספר, לא רק היחס המגדרי השתנה, אלא מספר תלמידי המגמה עלה; נקודה זו חשובה במיוחד, היות והיא מבהירה שההתנהגויות אשר מעודדות בנות לבחור ולהשאר במגמת הפיזיקה, מעודדות גם בנים לעשות זאת. אז מה הם עשו?

קיילה שוורץ מלמדת את התלמידות שלה לתכנת

5 דרכים לצמצום הפערים המגדריים בעולם המדעי טכנולוגי באמצעות הגדלת מספר הבנות (והתלמידים בכלל) במגמה:

  1. צרו יחסים אישיים עם התלמידים – קשר אישי ומשמעותי עם מורה מסייע לכל התלמידים. ישנן כמובן דרכים רבות ומגוונות להגיע לקשר כזה, חלקן קשורות להוראה באופן ישיר, כגון: להיות קשובים ולוודא שכל תלמיד הבין את הנעשה בשיעור, להתייחס / לשאול / ואפילו להעיר באופן אישי לתלמיד. חלק אחר קשור להתעניינות והתייחסות לתלמידים כאנשים ולא רק תלמידים, למשל: להתייחס לימי ההולדת של התלמידים, להתחשב בפעילויות חוץ בית-ספריות שהתלמידים מעורבים בהם וכדומה.
  2. עודדו יחסים קבוצתיים במגמה – יצירת לכידות קבוצתית תורמת לאווירה הטובה ולכן להורדת התחרותיות בכיתה. הנ”ל מגביר את היכולת של כל אחד מהתלמידים להביא את עצמו בצורה מיטבית במהלך השיעור. ישנה אפשרות ליצור קבוצות וירטואליות יעודיות לתלמידים ולמורה (למשל באפליקצית הווטסאפ או בפייסבוק) המאפשרות שמירה על קשר גם לאחר שעות הלימודים.
  3. חברו את התלמידים לנושא הלימוד – חיבור תחום התוכן לעולם התלמידים, כמו למשל חיבור לחוויות פיזיות, ניסויים וסיפורים על הפיזיקאים והרקע לתגליותיהם, יוצרים חווית למידה משמעותית יותר הן לתלמידים והן לתלמידות. הנושאים החדשים נקשרים עם התנסויות וידע קודם וכך נקלטים ונשמרים טוב יותר.
  4. הגדירו דרישות ברורות – הגדרה של כללי התנהגות ודרישות לימודיות ברורות, הצגתן בצורה מפורשת לתלמידים והקפדה על קיומן, מסייעים לתלמידים מאוד. חשוב לציין כי יש אפשרות ומקום להציב דרישות גבוהות ולהקפיד שהתלמידים יעמודו בהן.
  5. הקפידו על סדר וארגון – תלמידים (בנים ובנות) לומדים טוב יותר כאשר רצף ההוראה ברור, הקשר בין השיעורים השונים והנושאים מנוסח בצורה מפורשת והכתוב על הלוח מסודר ומסביר את עצמו. מבנה שיעור אחיד וקבוע יוריד את רמת אי הוודאות ויאפשר לתלמידים להתמקד בדברי המורה.

כאמור עקרונות אלו משפרים את הלמידה של תלמידים ותלמידות כאחד, אך תלמידות נפגעות יותר כאשר מרכיבים אלו חסרים. חלק מהסיבות לכך, הן הפקפוק שלהן ביכולותיהן (בעיקר בגיל ההתבגרות), התדמית הגברית של המקצוע והעובדה שכל סימן לקושי מפעיל את צורת החשיבה שנגרמה כתוצאה מתהליכי חיברות מוקדמים ונותנת את התחושה (השגויה!) שהנערה אינה מתאימה. אנחנו כמורים צריכים להיות ערים לכך שמגדר, כמו מרכיבי אישיות אחרים, מהווה חלק מגורמי השונות בין תלמידים ודורש מאיתנו ערנות והתייחסות.

אם אנחנו כמורים נאמין שלמהנדסים יש צורות רבות – בין היתר מהנדסות, נוכל להעביר מסר זה גם לתלמידים ולתלמידות שלנו ולהתחיל את השינוי.

מורים לפיזיקה, אם האתגר להרחבת מגוון דור העתיד של המהנדסים והמהנדסות קרוב ללבכם, הצטרפו אלינו לתכנית מרתקת. לפרטים נא לפנות לאורנה לביא: Orna@MindCET.org

והזוכה בגמר הישראלי של תחרות הסטארטאפים היא…

$
0
0

ביום שני התקיים הגמר הישראלי של תחרות הסטארטאפים הבינלאומית, הנמצאת כעת בשנתה השניה. מתוך החברות הישראליות שהגישו מועמדות, 9 חברות נבחרו להציג בערב הגמר:

 

Robit  -פלטפורמה ללימוד תכנות לילדים ומבוגרים, באמצעותה ניתן לתכנת רובוט אמיתי

NaraView – משחק המלמד הקשר בין מושגים

Cnature – אפליקציה המאפשרת לזהות צמחים וחיות באמצעות חוכמת ההמונים

Quizner – לימוד אוצר מילים באנגלית באמצעות משחקים וחידונים

i-Skool  – לימוד תוך כדי תנועה

VideoDubber  – דיבוב אוטומטי של סרטוני וידאו לשלל שפות

Hubitus  – מרחב עבודה וירטואלי לכותבים, מעצבים, מתכנתים ולכל מי שרוצה לעבוד לבד, ביחד

Simplisico – מורה פרטי וירטואלי למתמטיקה

Mindefy  – אפליקציה המפתחת את יכולת השינון באמצעות משחקיות

IMG_8535_cr IMG_8547 IMG_8552 IMG_8560 IMG_8562 IMG_8565 IMG_8572 IMG_8578_cr IMG_8583 IMG_8585_cr IMG_8586 IMG_8592 IMG_8597 IMG_8600 IMG_8601 IMG_8606 IMG_8608 IMG_8610 IMG_8619 IMG_8622 IMG_8642_cr IMG_8650

תשע החברות הציגו במשך 3 דקות כל אחת, ולאחר כל מצגת נשאלו שאלה בידי צוות השופטים, שכלל את:

זיקה אבצוק – מנהלת פיתוח עסקי בכירה בסיסקו

פרופסור עדי שטרן – הנשיא בפועל של אקדמיית בצלאל לאמנות ועיצוב

איל אשד – יזם EdTech, מייסד ומנכ”ל SpeakingPal

ד”ר ניר מיכאלי – לשעבר ראש המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך, ולפני כן בעל שורת תפקידים בסמינר הקיבוצים

גל פישר – ראש תחום החינוך ב”יד הנדיב”

סינתיה בוהנובסקה – מנהלת חטיבת ה-E-Learning במו”ל הלטבי Zvaigzne ABC Publishers.

 

בעת שהשופטים דנו ביניהם מחוץ לאולם, קיימנו פאנל בהשתתפות הלגה הולטקמפ, מנהלת ארגון המו”לים החינוכיים באירופה (EEPG), גיא ורדי, מייסד-שותף ומנכ”ל הסטארט אפ Matific, וגיא לוי, האחראי על חדשנות במטח. במהלך הפאנל תיאר ורדי כיצד החלה החברה שלו מתוך חזון לשנות את הדרך בה מורים מאפשרים לתלמידיהם ללמוד מתמטיקה, אך כאשר נפגשו במציאות ונזקקו לבסס מודל כלכלי, החלו לפנות במקביל גם להורים. הולטקמפ סיפרה כי במרבית מדינות מזרח אירופה ניתן למצוא התייחסות שמרנית מאוד לשינויים בעולם החינוך, המקשים על חברות המעוניינות להציג פיתוחים טכנולוגיים רלוונטיים למצוא שם לקוחות, אך לדבריה המצב צפוי להשתנות. גיא לוי ממטח תיאר כיצד פועל מטח מחד בשיתוף פעולה עם גורם “שמרני” כמשרד החינוך, אך במקביל גם עם גורמים “משבשים” כסטארטאפים.

לאחר סיום הפאנל חזרו השופטים לאולם, ומנכ”לית מטח, גילה בן הר, הכריזה על הזוכים:

במקום השלישי – Hubitus

במקום השני – Simplisico

והזוכה במקום הראשון, והחברה שתייצג את ישראל בגמר העולמי של תחרות הסטארטאפים לטכנולוגיה בחינוך – Cnature

גילה בן הר, מנכ"לית מטח, ונדב בוכר, מייסד-שותף ומנכ"ל Cnature.

גילה בן הר, מנכ”לית מטח, ונדב בוכר, מייסד-שותף ומנכ”ל Cnature.

אנו מודים לכל נציגי החברות, השופטים, הפאנליסטים והקהל שהגיעו לחגוג איתנו את הערב, ומזמינים אתכם להמשיך ולעקוב אחר התחרות באתר.

חדש לשנת הלימודים: קנו קינדל לקינדרלך!

$
0
0

תחילת שנת הלימודים! זה הזמן בו הורים רוכשים ספרים לילדיהם – ואמזון היתה רוצה שבמקום “ספרים” הם יקנו ספרים אלקטרוניים. לקראת השנה החדשה השיקה אמזון קמפיין סביב ספרי לימוד לקינדל – המכשיר שלה לקריאת ספרים דיגיטליים. ברגע הראשון, התפלאתי – ואחר כך נזכרתי שגם בעולם האמיתי, הספרים לבתי הספר מהווים חלק ניכר מצריכת הספרים, לצד ספרי קריאה ובישול.

קמפיין ספרי הלימוד הדיגיטליים, שהתקיים באוגוסט, הוא תחנת הסיום במסע שהחל עוד בינואר, כאשר אמזון השיקה יישום ליצירת ספרי לימוד, שנועד למחברים ומורים. בעוד iTunes של אפל משדלת מחברים להשיק קודם כל גרסה דיגיטלית, האסטרטגיה של אמזון היא ללכת על גרסאות דיגיטליות של חומר קיים (“פרינט רפליקה”), וכחלק ממהלך זה המחברים יכולים להפוך PDF לספר דיגיטלי. מדובר בקצת יותר ממעבר טכני – ראשית, מדובר בתנאי התקשרות שונים עם המחברים – הספרים הדיגיטליים של אמזון מיועדים גם להשכרה, לא רק למכירה, אך גם משום שבספר הדיגיטלי של אמזון יש כמה תכונות ייחודיות למדיום, למשל: סימון בהדגשה בממספר גוונים.

אותם גוונים כיכבו בווידאו שליווה את השקת הכלי לפיתוח ספרים בינואר, וידאו ששייך במובהק לז’אנר סרטי השטותינקיות. בסרטון, הסטודנט שממשיך לסמן בטושים זוהרים “אמיתיים” על נייר “אמיתי” מוצג כילדותי (בן אדם מבוגר מתעסק בספרי צביעה!) או מסומם (נהנה מהצבעים הזוהרים! יאללה בלגן!).

רגע, כבר שמעתם על הכרטיסיות שלנו? 

גם הסיסמה המובילה של אמזון למוצר היא סיסמה קלילה ובידורית:  “למד חכם יותר, לא קשה יותר”. אני מכיר כמה מורים שייאנחו למשמע הסיסמה. ומה יעזור לתלמידים ללמוד באופן חכם יותר? לצד הגוונים (אל תזלזלו, יש מספר גוונים, לא רק שניים), יש עוד חידושים טכנולוגיים: תלמידים יכולים להיעזר בפנקס רשימות דיגיטלי ובכרטיסיות שינון.

בישראל, ניתן לעבור את מערכת החינוך מבלי להיתקל בכרטיסיות שינון, ולכן אסביר במה מדובר. בארה”ב, נפוץ מאוד השימוש ב”Flash Cards”, ולא רק בבית הספר. מדובר בכרטיסיות שמצידן האחד מונח או תרגיל, ומצידן השני – הסבר המונח, או פתרון התרגיל. התלמיד עובר על כרטיסיה כזו כאשר הוא לומד, או מתכונן למבחן. המעבר על הכרטיסיות, והנסיון לפתור (או לבדוק את הטעויות!) עוזר לשיפור הזיכרון ולאיתור איזורי ידע שדורשים שיפור. דורות של תלמידים אמריקאים מכירים את הפעולה הזו, ותמוה בעיני מדוע, עד כה, לא זכתה פעילות לימודית כה מוכרת ליישום מוביל ונוצץ על – נגיד – אייפון. אולי בגלל שזה קשה מדי? אולי בגלל שרמת הפעילות הנדרשת מתלמיד גבוהה מדי – גם לקרוא צד אחד, וגם (!) את הצד השני?

צחוק בצד, בספרים של אמזון ניתן לא רק ללמוד בעזרת אותן כרטיסיות וירטואליות – אלא גם להכין אותן. כאשר אני מגיע לפריט חשוב בספר הלימוד, אני יכול לסמן אותו ואת ההסבר שלו והופ – יש לי “כרטיס זכרון” שאני יכול לעבור עליו אחר כך. אני יכול לראות, על מסך אחד, כמה וכמה כרטיסי זכרון כאלה, ובהרף עין להבין מה אני לא מבין. ניתן להכין כרטיסים כאלה גם לכל ספרי הלימוד החדשים, ה”פרינט רפליקה”.

ופה מגיעה הנקודה העצובה. למרות שמדובר בלא הרבה יותר מקורא PDF משופר, הפורמט החדש של ספרי הלימוד האמזוניים – “פרינט רפליקה” – לא יעבוד כלל על הקינדלים הישנים. אפשר לראות בכך החלטת מוצר לגיטימית, אבל יש הרואים בכך את ההזדמנות שחיפשה אמזון לאלץ את לקוחותיה לרכוש עוד אמזון קינדל חדש, ולזרוק את הישן. אם כך, יש לי הגדרה צינית למהי המצוינות שהופכת יישום חינוכי למצוין: מצוינות בייתור היישום החינוכי המצוין שרכשנו בשבוע שעבר.

הכנסנו טכנולוגיה לחינוך –לא תאמינו איך זה נגמר

$
0
0

לא בכל יום מגיע השילוב של הוראה וטכנולוגיה לכותרות העיתונים היומיים. בשבוע שעבר קיבל הנושא חשיפה בעקבות סקר מדכא של ה-OECD. המסר של הסקר, לפי Ynet: “…סביבה טכנולוגית אינה משפרת את הישגי התלמידים“. לא הסתפקתי בסקירה הקצרה וצללתי לתוך המצגת שערך אנדראס שלייכר, מנהל תחום חינוך ומיומנויות ב-OECD.

הדו”ח המדובר בדק את הקשר בין ההישגים במבחן PISA לבין מידת הטמעת הטכנולוגיה בבתי ספר, והשימוש שנעשה בה. המבחן נערך בקרב תלמידים בגילאי 15-16 בקריאה, מתמטיקה ומדעים. PISA הוא נושא רגיש אצלנו, כי כפי שמציינים ב-Ynet – בשנים האחרונות הגיעו תלמידי ישראל להישגים “לא מחמיאים” במבחן זה. גם בסקר זה איננו מבריקים. במיוחד נרשם מפח נפש בשאלה העוסקת בפער בין אוריינות ל”אוריינות מחשב”. ישראל רביעית בעולם – אבל מהסוף, עם 40% פחות אוריינות מחשב יחסית לאוריינות רגילה (שקף 18 במצגת). הונגריה, פולין והאמירויות מתחתינו, ומעלינו – קולומביה, סין, ספרד ורוסיה. בקצה השני של הספקטרום נמצאות מדינות שבהן אוריינות המחשב עולה על האוריינות הרגילה ובראשן סינגפור, קוריאה, יפן, והונג קונג, ואחריהן, איטליה, קנדה וארה”ב.

האם מחשבים משפרים את לימוד המתמטיקה?

בין השאר, נבדקה בסקר יכולת הניווט המקוון של תלמידים (שלפי ממצאי החוקרים, קשורה לאוריינות דיגיטלית). התלמידים במדינות הסקר הופנו לאתר של מידע עירוני בעיירה מסוימת, והתבקשו למצוא איזה סרט מוצג היום בעיירה. מסכי הניווט אינם רבים, ואינם מסובכים במיוחד – באתר של עיריות ישראליות המסכים מסובכים יותר – אבל ההצלחה של תלמידים במטלה הפשוטה הזו היתה ממש לא מעודדת. לו הייתי צריך לתת להם ציון, כדברי הקמפיין, הייתי נותן חמש. אני מתאמץ למצוא נסיבות מקלות, ותוהה האם חלק מהאשמה טמון בכך שלא היתה לתלמידים הישראלים הזדמנות רבה להתנסות באתרים ציבוריים שכאלה, כי בהשוואה  למדינות המערב המובילות, אתרי האינטרנט של המגזר הציבורי אצלנו מוזנחים מאוד.

 

slide

 

אבל רגע, הרי משקיעים אצלנו במחשוב בבתי הספר! אלא שלפי הסקר, המדינות שמשקיעות הכי הרבה במחשוב לא הצליחו לשפר את הישגיהן בתחום. להיפך: גרף מדכא במיוחד מראה שככל שיש שימוש רב יותר במחשבים בבית הספר, היכולות מדרדרות. באוסטרליה, ניו זילנד ושבדיה, שם השימוש באינטרנט הוא השכיח ביותר בבתי הספר, נמצאה הדרדרות משמעותית ביכולת הקריאה של התלמידים. במדינות בהן התלמידים מגיעים להישגים הלימודיים הגבוהים ביותר במבחני PISA, כמו בסין, ישנה תדירות שימוש נמוכה מאוד במחשבים.

תחום שבו ניתן לישראל ציון העולה על ממוצע ה-OECD הוא יכולת פתרון בעיות מתמטיות באמצעות מחשב. וגם כאן, אליה וקוץ בה – לפי הסקר, הבעיה (לא רק של ישראל) היא בכך שספק אם יש קשר רב בין טכנולוגיה לבין שיפור מיומנויות קריאה ומתמטיקה באופן כללי. על פי הסקר, תלמידים המשתמשים באופן תדיר במחשבים מגיעים להישגים הנמוכים ביותר, נמוכים אף מאלה שלא משתמשים במחשב כלל. לפי גרף אחד, העוסק בהצטיינות בלימודי המתמטיקה, המדינות המצטיינות הן אלה שבהן לא נעשה שימוש במחשב בשיעורי המתמטיקה כלל ועיקר.

 

האם בכל זאת כדאי להתמקד בשינון?

איך יתכן שאין קשר בין הדברים? יש לי השערה. כשהסתכלתי בשקף המדכא נזכרתי במה שסיפרו לי מומחים לתרבות הודו. בתרבות ההודית מתייחסים לשינון ולזכירה כדבר נעלה על פני הכתב, ובוודאי על פני ההקלטה והמחשוב. למעשה, עצם המצאת הכתב נתפסת לא כקדמה אלא כסימן לניוון שפשה בתרבות האנושית. בעיני הודים רבים, זו ההוכחה לכך שאנו חיים בעיצומו של עידן החושך, ה”קאלי יוגה”, בו אנשים איבדו את יכולת הריכוז והזיכרון שהיתה לאנושות הקדומה.

ואכן, דפדוף במצגת הארוכה (63 שקפים) עלול להביא להרהורים נוגים על חוסר הריכוז הכרוני של תקופתנו. המצגת פותחת בצילום של יד מפעילה מסך מגע שממנו מזנקים אייקונים של מוסיקה, כסף ואימייל. האם מחבר המצגת רומז לנו משהו – אולי שהשפע הטכנולוגי יכול להיות גם קללת מידאס? רוח קודרת נושבת מבין דפי המצגת של אנדראס שלייכר, שכאילו כדי להדגיש את הנקודה, הפך ל”שניידר”” בידיעות אחרונות.

בהקשר זה יש נקודת אור בישראל – בין השאר נשאלו המורים לגבי מידת הסכמתם עם אמירות שונות כגון “תפקידי כמורה הוא לפתח את החקירה העצמית של התלמיד”. לצד כל אמירה – דגלונים של המדינות שבה בלטה ההסכמה. הדגל הישראלי מונף בגאווה לצד האמירה “תהליכי חשיבה והגיון חשובים יותר מתוכן ספציפי בתוכנית הלימודים”. אולי הישועה תגיע מערכים כאלה המוטמעים במערכת הישראלית.

לסיכום, שואל מחבר המצגת, מדוע איננו רואים את פירותיה של החדשנות בחינוך? תשובותיו מצויות ברשימה (שקף 54) שאני ממליץ לכל יזם EdTech לעבור עליה. בין הסיבות: הגזמה בחשיבות היכולות הדיגיטליות; אסטרטגיות נאיביות; התנגדות של מורים ותלמידים; חוסר הבנה בפדגוגיה; איכות נמוכה של תוכנה ולומדה. ומה הפתרון? המחבר מונה כמה דברים – ביניהם לומדה אינטראקטיבית יותר, לא לינארית, המתבססת על תכנון / עיצוב מתקדם (כנראה שהוא קרא אצלי על גל ורטמן!). שאר הפריטים במצגת המלאה (והמומלצת).

חוכמולוגיות

$
0
0

בסרטון מימון-הקהל של The Know It Alls, יעל שוסטר מציגה את עצמה כמדענית חוקרת בעלת תואר ד”ר, אישה ואמא לשניים. שני הילדים שלה הם בנים, אבל המוצר שלה פונה לבנות – ערכה ללימוד מדעים לילדות צעירות, המשלבת קריאה, ניסויים מדעיים וחברות בקהילה של בנות שמתעניינות באותו תחום.

“גדלתי בוירג’יניה שבארה”ב, במקום מאוד כפרי, עם עוד שתי אחיות. יצאנו החוצה, וחיפשנו, והיינו מאוד סקרניות, וחשבנו שכולם חיים ככה. היה לנו מיקרוסקופ, היינו בונות רקטות עם אבא שלי, וחשבנו שזה טבעי”, מספרת שוסטר, בעלת דוקטורט בכימיה מהטכניון, המסיימת בימים אלה את עבודתה כמנהלת מעבדה במכון ויצמן על מנת להתמקד בפרויקט The Know It Alls. “כשהגעתי לאוניברסיטה ללימודי התארים המתקדמים, ראיתי שככל שהתקדמתי יותר יש סביבי פחות נשים. בטכניון היתה רק פרופסורית אחת כשהייתי שם, לכימיה, וניסיתי לחשוב למה. גם בפיזיקה ובהנדסת חשמל ופקולטות אחרות לא היו הרבה נשים”.

ד"ר יעל שוסטר ומשתתפות הקמפיין בעת הצילומים.

ד”ר יעל שוסטר ומשתתפות הקמפיין בעת הצילומים.

לפני כשנה החלה שוסטר לעבוד עם נשים פוסט דוקטורנטיות, שהיא מכנה “מעין קבוצת תמיכה”, ומספרת שרק שם “בפעם הראשונה בחיי הבנתי שהחוויות שלי כאישה במדע היו משותפות לעוד נשים. התחלנו לקרוא ביחד מאמרים וספרים, לנסות להבין איך הגענו למדע ונשארנו שם, מה המסרים שאנחנו מעבירים לילדים, ואיך אנחנו נמצאים בעולם שיש בו הרבה פחות נשים. אנחנו לא רגילים לחשוב שנשים יכולות להצליח במדע”.

קבוצת התמיכה ניסתה להבין מה אפשר לעשות כדי לשנות זאת, והגיעה למסקנה שאף שאפשר לעשות שינוי בתיכון ובאקדמיה, הנקודה הקריטית היא באזור גיל 8-10, משום שלדברי שוסטר, מחקרים מראים שציוני הילדות בתחומי ה-STEM מתחילים לרדת בגילאים האלו: “זה לא שלבנות אין יכולת להצליח, אבל בגיל מסוים הבנות תופסות את עצמן כפחות חכמות. כשאתה רואה ירידה בציונים במתמטיקה, כאשר הן אומרות שפחות מעניין אותן מדע מאשר כשהן היו קטנות יותר – זה הגיל שהחלטנו לנסות לגרום לשינוי”.

ערכת The Know It Alls מורכבת משלושה רכיבים. שניים מהם פיזיים: ספר בדיוני על הרפתקאותיהן של ה-Know It Alls (“חוכמולוגיות” בתרגום חופשי), ארבע ילדות צעירות שיוצאות להרפתקאות מדעיות, וערכה כימית לביצוע ניסויים מדעיים שמוזכרים בספר, ששיאם בבניית מכונית סילון המונעת על ידי תגובה כימית. הרכיב השלישי וירטואלי – חברות בקהילה המקוונת של Know It Alls. “הרעיון הוא לתת לבנות קהילה”, מסבירה ד”ר שוסטר, “שיראו שהן לא לבד, שיש עוד הרבה בנות בדיוק כמוהן שאוהבות מדע. מודל לחיקוי זה משהו מאוד חשוב כדי להצליח במשהו”.

Capture

הפרויקט גייס קצת יותר מיעד ה-25 אלף דולרים שלו מ-249 מממנים תוך חודש. בנובמבר יעבירו נשות The Know It Alls סדנה לילדות עובדי פייסבוק במטה החברה בפאלו אלטו, קליפורניה, לאחר שהמימון הגבוה ביותר, בסך 5,000 דולר, הגיע מתורם או תורמת העובדים בחברה, והם יזכו לתשורה שנקבעה בגין אבן דרך זו בקמפיין. בדצמבר יקבלו מממני הפרוייקט את הערכות שלהם, “ואחרי זה אני מקווה שנתחיל למכור את הערכות באינטרנט ובערוצי המכירות הרגילים”, אומרת שוסטר.

התוכנית המקורית היתה ליצור ערכות באנגלית בלבד, מספרת שוסטר, ” אבל ראינו שיש לזה ביקוש גם כאן. יצרו איתנו קשר עיתונאים, ושמענו מהורים וילדים שרצו את זה גם בעברית. אז הצלחנו להשיג מענק קטן שיממן את התרגום לעברית, ואנחנו מקווים שבהמשך נצליח לתרגם את זה לשפות נוספות”. גם התחומים המדעיים יתרחבו, היא מספרת: “המוצר הראשון הוא בכימיה, אבל מה שאנחנו רואים זה עולם של בנות שמתחברות למדע. אנחנו רוצות להוציא בהמשך ערכות של פיזיקה, ביולוגיה מולקולרית ונושאים אחרים, עם אותה חבורה של בנות, יראו את אותן דמויות, והבנות ירגישו חלק מקהילה”.

 

יש לך שני בנים. הם מתעניינים במדע?

“הבנים היו בכל קבוצות המיקוד שעשינו עם בנות. כל היום הם שואלים: ‘מתי נראה את זה בחנויות?’ יש להם אמא שהיא דוקטורנטית בכימיה, הם חווים את זה כל הזמן, הולכים עם אמא לעבודה, מבקשים שאבוא איתם לפעילויות בבית הספר. הבן הקטן שלי חגג חמש, אז עשינו מסיבת יום הולדת עם קסמים בכימיה. זה חלק מהחיים שלהם ביומיום. זה יוצא קצת מצחיק שיש לי שני בנים אבל אני מנסה לעודד בנות. מה אני אגיד, ככה יצא. אני אשמח אם גם הם ילכו ללמוד כימיה – אין לי בעיה עם בנים, אני רק מנסה לגרום לשיוויון”.

 


התנועה לעידוד התנועה

$
0
0

הנה משפט שאנימטורים שומעים הרבה: “הילד שלי מאוד אוהב אנימציה, על איזו תוכנה אתה ממליץ?”. אין תשובה נכונה, כי אנימציה היא תחום רחב. אנימציה היא, בעצם, שם כולל לכל מה שזז על מסך – ולרובנו לא כל כך משנה אם המסך הוא מסך של קולנוע, טלוויזיה, מחשב או סמארטפון, אם זו אנימציה של וולט דיסני מלפני כמעט מאה שנה, או אותיות המבצעות פעלולי פלאש, או אולי תלת מימד מדהים בריאליסטיות ובמהירות שלו שפורץ מן המסכים של משחקי הטאבלטים. ה-כ-ל זה אנימציה. נכון?

נסו את GoAnimate, שירות מקוון ליצירת אנימציה. הוא מצטיין בפשטותו ובמהירות הלימוד: כהרף עין בוחרים רקעים ודמויות, מתאימים אותן לחזונו של היוצר ומעניקים להן תנועות, מקליטים להן פס קול וראה זה פלא – הפה שלהן זז, ובתנועות די תואמות. כך, בדקות ספורות, אפשר לייצר סיפור אנימציה שנראה כמו… סרטון אנימציה מוגבל משנות השמונים. מה אין בו? אין בו מגוון סגנונות, אין יכולת ליצור פריטים, דמויות או תנועות חדשות לגמרי. הדמויות שטוחות, הרקעים אמריקאים, ופריטי הביגוד לא מתאימים לסיפור הייחודי שהגינו.

מוסיף ורוטן האנימטור הטהרן: גו-אנימייט אינו מאפשר ביטוי אישי ליד המאיירת כמו השיטות הוותיקות של דיסני, הוא אינו מאפשר תלת מימד כמו במשחקים, והוא מקנה הרגלי חשיבה לקויים כי תהליך הייצור שלו לא ממש דומה לתחומי אנימציה אחרים. נו, מה לעשות? לא אמרתי שזה כלי מפיל ומקסים, רק אמרתי שזה כלי שיעניק שעות של הנאה לילד וגאווה להורים, ואולי גם כלי למנהלים ומדריכים שיוכלו ליצור מצגות שיהיו שיחת היום בחדר הישיבות או באולם ההדרכה. וכאן אני מגיע לתחום שמעניין אותנו.

מורים ומנהלים מסרבים להיות משעממים

המנהלים והמדריכים הם קהל היעד השיווקי העיקרי של חברת גו-אנימייט. סרטוני השיווק של גו-אנימייט מציגים מנהלים הפוכרים את אצבעותיהם בדאגה איך יתפסו את תשומת הלב בישיבת ההנהלה הבאה (התשובה, כמובן: אנימציה! וזה מסביר הרבה החלטות איומות שהתקבלו בישיבות הנהלה). אבל כיום יש לסרטונים השיווקיים עוד קהל: המורים, הפוכרים את אצבעותיהם בדאגה איך יתפסו את תשומת לב התלמידים ויתחרו בפיתויים הדיגיטליים שבסמארטפונים והטאבלטים.  

למען אלה, השיקה גו-אנימייט פלטפורמה בית ספרית. מה יתרונותיה של הפלטפורמה? מי שמכיר את אמריקה לא יופתע שבראש מצעד הפיצ’רים עומדים דווקא נושאי אבטחה: מדובר באתר אנימציה בית ספרי סגור, ללא קשר לרשתות החברתיות, ועם שליטה מלאה של המורה בפילטרים המונעים שימוש במילים מגונות. כמובן, מעבר לחרדות ולכיסתוח, יש גם כלים המאפשרים למורים ליצור אנימציה (כמו זו, על סדר הפעולות החשבוניות – לחלק את התלמידים לקבוצות, לנהל קשר עם ההורים, ולתלמידים – כלים ליצור בעצמם אנימציה. בסרטון הבא, המקדם את הפלטפורמה (וכמובן נוצר על ידי המערכת), מוצגות דמות מורים שהולכים לאיבוד בעידן המידע – וכאלה שפורחים בו, כמובן בזכות הכלי של גו-אנימייט. עד כמה זה קשור לאנימציה? תשפטו אתם.    

 

Kytabu היא המנצחת הגדולה בתחרות הסטארטאפים הבינלאומית שלנו!

$
0
0

Kytabu מקניה היא חברת הסטארט אפ המבטיחה ביותר בתחום הטכנולוגיה בחינוך לשנת 2015 – כך הוכרז אתמול (ב’) באירוע מיוחד שהתקיים ב—Google Campus בתל אביב, בנוכחות ראש עירית לונדון, בוריס ג’ונסון, שהגיע לישראל עם משלחת חברות ואנשי עסקים מבריטניה.

החברה הזוכה תקבל פרס כספי בסך 10,000 דולר, ובנוסף תוכל ליהנות משירותים נוספים שיספקו לה שותפי התחרות, בהם מאיצי סטארטאפים לתחום הטכנולוגיה החינוכית מרחבי העולם, משקיעים ומוציאים לאור.

Kytabu מנסה להפחית את העומס הכלכלי הכרוך בהוצאות החינוך בקרב משפחות מהמעמד הנמוך בקניה, באמצעות פלטפורמה דיגיטלית של ספרי לימוד, הניתנת לצריכה על גבי מכשירים ניידים זולים במיוחד. באמצעות השכרת התוכן לפי מודלים שונים של היקף התוכן וזמן השימוש בו (לדוגמא מתן גישה לפרק מסויים למשך סמסטר), מאפשרת החברה לחסוך בעלויות, להטמיע בכיתות מודל של “כיתה הפוכה” (מודל חינוכי בו עיקר הלימוד של חומר חדש מתבצע מחוץ לכיתה, וזמן השיעור מיושם לדיונים סביב החומר הנלמד), ולהציג אפשרויות חדשות של שימוש בתוכן חינוכי.

 

טוני נדוגו, מייסד ומנכ”ל Kytabu, מודה לשופטים על הבחירה, ומציג את הפלטפורמה של החברה

למקום השני הגיעה Cashtivity מאוסטרליה, המציעה פלטפורמה טכנולוגית לישום “למידה מבוססת פרוייקטים” עם התמקדות בחינוך פיננסי ועסקי, ולמקום השלישי הגיעה Tabtor Math מארה”ב, המקשרת בין מורים פרטיים למתמטיקה לבין תלמידים, ומאפשרת לשני הצדדים לחוות את השיעור בזמן אמיתי ללא צורך בנוכחות פיזית צמודה. הנציגה הישראלית בגמר היתה CNature, שפיתחה אפליקציה המאפשרת לזהות צמחים וחיות באמצעות מגדיר דיגיטלי הקיים באפליקציה ושימוש בחוכמת המונים בזמן אמת. CNature היא אחת מהחברות שסיימו את המחזור השלישי של תוכנית ההאצה לחברות טכנולוגיה בחינוך של MindCET, המרכז לחדשנות בתחום הטכנולוגיה בחינוך.

“תחום הטכנולוגיה לעולם החינוך והלמידה ממשיך לצבור תאוצה, ובחצי השנה הראשונה של 2015 הושקעו יותר מ-2.5 מיליארד דולר בחברות הפועלות בתחום זה – יותר מסך הסכום לשנת 2014 כולה”, מציין אבי ורשבסקי, מנהל MindCET. “ההתעוררות מגיעה משווקים ויבשות רבות, ועובדה זו התבטאה גם במגוון הרחב של חברות שהשתתפו בתחרות השנה, בהן חברות רבות מאמריקה הלטינית, סין והודו”.

השנה הוענק גם פרס מיוחד בחסות ענקית ההוצאה לאור Cengage Learning לחברת Kuepa מקולומביה. הפרס, בסך 10,000 דולר, נועד להבליט מצויינות טכנולוגית בתחום החינוך בקרב חברות סטארט אפ בתחום הטכנולוגיה החינוכית בדרום אמריקה.

 

מימין: אבי ורשבסקי (MindCET), איאן פורדהם, סול קליין (Kano), ומנצחי הגמרים בבריניה, ישראל (נדב בוכר, CNature) ואירופה. צילום: תומר פולטין. תודה ל"London Partners".

מימין: אבי ורשבסקי (MindCET), איאן פורדהם, סול קליין (Kano), ומנצחי הגמרים בבריניה, ישראל (נדב בוכר, CNature) ואירופה. צילום: תומר פולטין. תודה ל”London Partners”.

מימין: ישי מור (Open Education Achallenge) ואיאן פורדהם (Education Foundation).צילום: תומר פולטין. תודה ל"London Partners".

מימין: ישי מור (Open Education Achallenge) ואיאן פורדהם (Education Foundation).צילום: תומר פולטין. תודה ל”London Partners”.

יותר מ-350 חברות מרחבי העולם הגישו מועמדות לתחרות, שנערכה זו השנה השניה. תחרות ה- G.E.S.Awards היא יוזמה של MindCET, מרכז לחדשנות ולפיתוח טכנולוגיות בחינוך, מיסודו של המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מטח) – שגם נתן חסות לתחרות. מטרת התחרות היא להבליט את מיזמי הטכנולוגיה בחינוך (EdTech) המבטיחים ביותר, המציגים פוטנציאל לשינוי מהותי בעולם פתרונות הלמידה.  זוכת התחרות בשנה שעברה, BrightBytes האמריקאית, גייסה לאחר הכתרתה בתואר כ-33 מיליון דולר, וכיום כ-20% מבתי הספר בארה”ב עושים שימוש בפלטפורמת ניתוח הנתונים שלה.

אל MindCET ומטח הצטרפו שותפים נוספים הפועלים בתחום הטכנולוגיה בחינוך: Edtech UK מבריטניה; P.A.U. Education ו- Open Education Challenge של האיחוד האירופי, מספרד;  Inncubated מקולומביה ; Wayra UK ; Cengage Learning Latin America ; EDGE EdTech מניו יורק ; Edugild, מהודו ו- Viling Venture Partners מיפן.

מידע נוסף אודות התחרות, חבר השופטים והסטארט אפים שהשתתפו ניתן למצוא באתר התחרות, www.globaledtechawards.org

“המפנה המרחבי”או: מה אפשר ללמוד מתמונות “התלמיד המאושר והצג”?

$
0
0

 

טכנולוגיה וידע תמיד הלכו יד ביד. קשה לנו לתאר את עולם הידע שלנו ללא הטכנולוגיות שעוטפות אותו. ההיסטוריה של הידע האנושי עוברת דרך מהפכות טכנולוגיות גדולות: המעבר מתרבות שבעל פה לתרבות כתובה, ממגילות לספרים ומכתבי יד לדפוס. כל אחת מהמהפכות האלה לא היוותה רק מדיום חדש, אלא במידה רבה עיצבה את הידע עצמו, תוכנו, מערכת הערכים שהוא נושא ואת האופן בו אנחנו זוכרים, מביעים את עצמנו ולומדים. הטכנולוגיות שקיבלו אחיזה משמעותית בפרקטיקות שלנו הפכו להיות כמעט שקופות. כך, למשל, פעולה של כתיבה רהוטה, לא נתפסת כשימוש בטכנולוגיה למי שאמון עליה. העט והדף הם כמעט חלק מגוף האדם, ופעולת הכתיבה היא פעולה כמעט אוטומטית. אנחנו כותבים כפי שאנחנו רוכבים על אופניים – הכלי הטכנולוגי הופך כמעט להרחבה של הגוף שלנו, ופרקטיקת השימוש לתנועה יסודית שלנו – כמו נשימה או הליכה.

אחת הדינמיקות המרתקות היא הדינמיקה של החלפת טכנולוגיית ידע אחת באחרת. באופן מופלא לא נדרש זמן רב כדי שנסגל את אלמנט השקיפות של הטכנולוגיה מחדש. נדרשו רק עשורים בודדים לגרום לכך שרבים מאתנו מתייחסים למקלדת באותה האוטומטיות בה התייחסנו לעט הכדורי. לעיתים, במבט מבחוץ, לטכנולוגיה החדשה שאימצנו נתונים פחות טובים להיות טכנולוגיה שקופה: למשל המעבר מכתיבה על גבי עט ודף לכתיבה על גבי מחשב הוא מעבר מאובייקטים קלים לנשיאה, זולים ולא מורכבים לתפעול, לאובייקט כבד, יקר ועם פוטנציאל לשיבוש. אולם האבולוציה של האמצעי הטכנולוגי, יחד עם כושר ההסתגלות האנושי, הופכת גם את הטכנולוגיה המסורבלת והמורכבת יותר לשקופה ואוטומטית. הכושר האנושי המופלא של הסתגלות לטכנולוגיה חדשה והפיכתה לשקופה, טומן בחובו גם חסרון גדול- אנחנו נוטים להיות עיוורים למגבלות שטכנולוגית הידע מטילה עלינו. ככל שהטכנולוגיה מצליחה יותר להיות שקופה ובלתי נראית, אנחנו עיוורים יותר למחיר שאנחנו משלמים על השימוש בה. היכולת לראות את המגבלות האלה נמצאת בדרך כלל אצל שתי אוכלוסיות שונות בתכלית-הלודיסטים השמרנים, שמתנגדים לאימוץ טכנולוגיות ואגב כך מסוגלים להתבונן בהם מבחוץ, והעתידנים, שמתבוננים קדימה אל עבר הפרדיגמה הבאה ולכן מסוגלים לסגל מבט של זרות על המובן מאליו.

שלושה גברים צופים במשקפי מציאות וירטואלית. (Photo by: PYMCA/UIG via Getty Images)

שלושה גברים צופים במשקפי מציאות וירטואלית. (Photo by: PYMCA/UIG via Getty Images)

 

להסתכל על טכנולוגיות הידע כמו סופר של מדע בדיוני

אם נרצה להתבונן באופן ביקורתי על הטכנולוגיות השקופות שסביבנו ועל המגמות אליהן הם מתפתחות אפשר לאמץ את אחד התרגילים המענגים שעושים לעיתים סופרי מדע בדיוני – התבוננות רטרוספקטיבית כביכול של בני אדם בעתיד על הציוויליזציה של ימנו – המבט המאוחר, כביכול, מציג באור אחר דברים הנראים לנו טבעיים והגיוניים. כך, למשל, הלמידה של ימנו נראית איטית ומגושמת, למול האפשרות לטעון את מוחנו במידע רב תוך שניות בעולם שיצרו מפיקי המטריקס. כיצד יתייחסו צאצאנו בעוד 400 שנה  לטכנולוגיה החינוכית של ימינו? אפשר לדמיין, למשל, סטודנטית לחינוך באוניברסיטה המרכזית של כוכב קפלר 452 B (כוכב התואם לכדור הארץ שהתגלה באמצע 2015) , המתבוננת בתמונות מהמאה ה-21 המייצגות “טכנולוגיה חינוכית”. יש להניח שאם אותה סטודנטית הייתה צריכה לאפיין כיצד נראתה טכנולוגיה חינוכית במאה ה-21 על פי התמונות האלה, היא הייתה מציינת לעצמה בפליאה משולבת בגיחוך פטרוני (השמור למי שמסתכלים על העבר), שהרבה תמונות  כוללות דימוי אחד החוזר שוב ושוב -תלמיד יושב לפני צג של מחשב אישי, לפעמים לבד, לפעמים עם חברים, תמיד מחייך ומתעניין. במשך כמה עשורים בסוף המאה ה-20 ובתחילת המאה ה-21 נוצרו אלפי תמונות כאלה, ואת רובן ניתן למצוא במאגרי תמונות שנועדו לשימושים שיווקיים בעיקר.

התמונות הללו כל כך נפוצות עד שמן הסתם הם מוגדרות כבר כסוגה בפני עצמה, בדומה ליצירות של “המדונה ובנה”, או תמונות משפחות אצולה מהמאה ה17. בדומה לתמונות משפחה אלו , אפשר לקרוא את התמונות מסוגת “התלמיד והצג” באופן תמים או באופן ביקורתי.  כשמתבוננים בתמונות באופן תמים נראה בהן משפחת אצילים עם כלב ציד ומשרתים. כשנתבונן בהם באופן ביקורתי נראה אולי טענה שהצייר ניסה לטעון, סיפור שניסה לספר.  הקריאה הביקורתית המבוססת  על המחקר בתחום תגלה שמדובר במשפחה בורגנית בת המעמד הבינוני, שהציור איפשר לה לייצג את עצמה כמה שלעולם לא תוכל להיות – כמשפחת אצילים. לדימוי חזותי יש את היכולת הזו לספר סיפור אלטרנטיבי כתחליף למציאות פחות זוהרת. מהו אם כן הסיפור שמספרים הדימויים הנפוצים של הטכנולוגיה החינוכית? ברוב המקרים נראה תמונה של תלמידים מאוזנים מגדרית וגזעית, מחייכים ועסוקים למראה אל מול המסך. אם הסטודנטית  מכוכב קפלר 452B תתבונן דרך אותן המשקפיים הביקורתיות בתמונות מסוגת “התלמיד המאושר והצג”, היא תגיע  למסקנה שהתמונה מאוזנת מגדרית, כי כנראה שלצופים יש מקום לחשוד שמדובר בתחום של בנים, היא מאוזנת מבחינה גזעית, כי כנראה שלצופים יש יסוד לחשוד שהתחום נגיש רק לבני מעמד סוציו אקונומי גבוה, והילדים מחייכים, כי כנראה שהצופה עלול לחשוב שלימוד באמצעות מחשב הוא עניין די משמים ולא כל כך משמח. כמו בתמונות רבות, החלק הבעייתי ביותר בתמונה הוא החלק שמבטא משהו שלבני אותה עת נראה מובן מאליו, ורק בפרספקטיבה של זמן מתגלה כביטוי לתמונת עולם בעייתית. במקרה של התמונה שלנו מדובר בסיטואציה עצמה – תלמיד יושב מול מכונה ולומד ממנה. הטכנולוגיה החינוכית, כפי שהורגלנו להתייחס אליה, מציעה סיטואציה אנושית מאוד צרה – תלמיד יושב בחדר, מרוכז באובייקט בודד, בפעילות בה מעורב רק האינטלקט שלו. כדי לחדד עד כמה התמונה הזו צורמת כפרקטיקה של למידה אפשר להיזכר בדברים שכתב ז’אן ז’אק רוסו, מההוגים הבולטים של הנאורות. רוסו שרטט את הלמידה האופטימלית כשילוב בין שלשה גורמים:  הטבע, בני אדם אחרים, והמפגש של הגוף שלנו עם עצמים בעולם. כדי שתיווצר למידה נכונה, אליבא דרוסו, צריך להתקיים שילוב נכון בין שלשת הגורמים האלה – הגוף, המרחב והחברה שסביבנו. הטכנולוגיה החינוכית בראשית דרכה לא ענתה לאף אחד מהתנאים האלה: בראשית ימי הטכנולוגיה החינוכית לא היו מעורבים בתהליך הלמידה בני אדם אחרים – יתרה מזו, ההבטחה הגדולה של הטכנולוגיה החינוכית הייתה הבטחה ל”מכונת למידה” שאינה דורשת אינטראקציה עם מורה בשר ודם, והיא עוצבה כפרקטיקה שמערבת רק את הנוכחות המנטלית שלנו: תודעה ללא גוף המתבוננת במסך, והיא התבססה כפרקטיקה שאינה מתרחשת במרחב אלא בחדר סגור, במנח אחד קבוע.

 

 

 

GettyImages-82573865_large

 

שתי נקודות מפנה

חבשנו את משקפי סופר המדע הבדיוני כדי להתבונן מעבר לשטח המת ולעמוד על  המגבלות של טכנולוגיות הידע השקופות שסביבנו. כעת אפשר להתבונן שוב במגבלות האלה, הפעם בפרספקטיבה של כמה מהמגמות של המתפתחות של התרבות הטכנולוגית  שסביבנו. דומה שמבט כזה יכול להצביע על שתי נקודות מפנה שיכולת לשפר את התמונה: האחת התרחשה בתחילת המאה ה-21 והאחרת עשויה להתרחש בשנים הקרובות. את המפנה הראשון אפשר לכנות “המפנה האנושי”. מתחילת המאה ה-21 אנו עדים לכניסה של אינטראקציות עם בני אדם לתוך תהליכי הלמידה שמציעה הטכנולוגיה החינוכית. עם החדירה הרחבה של האינטרנט, והתפשטות השימוש ברשתות חברתיות, גם הטכנולוגיה החינוכית הפסיקה להיות טכנולוגיה שמספקת רק לומדות אינטראקטיביות, והולכת ומתבססת גם כטכנולוגיית תקשורת. ממערכות ניהול למידה, דרך פורומים וכלה ברשתות חברתיות, התקשורת בין מורים לתלמידים, בין מורים למורים ובין תלמידים לבין עצמם הפכה למרכיב חשוב בהצעת הערך של הטכנולוגיה החינוכית. מפרדיגמה הרואה בטכנולוגיה בעיקר הבטחה לאינטראקציה “חסינת מורה” עברנו לחזון הרואה בטכנולוגיה כלי תקשורת, המייצר תקשורת למידה החורגת בעוצמתה ממה שמאפשרת תקשורת למידה אנושית פשוטה.

את המפנה השני אפשר לכנות “המפנה המרחבי” – הוא  עוד לא התרחש, אך כמה מההתפתחויות של השנים האחרונות מרמזות כי הוא בפתח. ההתפתחות הראשונה והמשמעותית ביותר שתורמת למפנה הזה היא הכניסה המאסיבית של טלפונים חכמים. החדירה של הטלפונים החכמים יצרה מצב בו המחשבים ירדו משולחנות הכתיבה, התכווצו, ועברו לכיס המכנסיים של כל אחד מאתנו. המחשב נע אתנו לכל מקום. יש בו גם יכולות היודעות לתת ביטוי לתנועה הזו, כמו GPS ג’יירוסקופ, וכדומה. השלב הבא לקראת המפנה הזה כולל כמה התפתחויות המשנות מהותית את מערכת היחסים המשולשת אדם-מרחב- אמצעי טכנולוגי. בין התפתחויות אלה אפשר למנות את תנועת המייקרס, את ההבשלה של טכנולוגיות המציאות המדומה ואת מה שנהוג לכנות האינטרנט של הדברים. במבט ראשון תופעות אלה אינן קשורות זו לזו ולא משתייכות לתחום הטכנולוגיה החינוכית. אולם כולן מגמות שמטשטשות דיכוטומיות שחוסמות את החיבור שבין טכנולוגיה לגוף ולמרחב.

מייקרס

תנועת המייקרס מטשטשת את ההבחנה שבין “לואו טק” להייטק”, בין מקצוענות לחובבנות, ומצמצמת את המרחק שבין תכנון לייצור. התרבות המייקרית הבשילה לפני כעשור ופורחת לא מעט בזכות התפתחויות טכנולוגיות דוגמת המדפסת התלת ממדית ומכשיר חיתוך בלייזר. טכנולוגיות אלה מכווצות את הזמן והמרחב, כך שאנחנו יכולים להקיף תהליך שלם של “מוצר” –  מהתכנון ועד הייצור. באמצעים מסורתיים דרשו תהליכים כאלה עד לאחרונה מכשור  תעשייתי, התמחויות מיוחדות ונבדלות לתכנון ולייצור, והתנהלות תעשייתית ההופכת כדאית רק כשמדובר בייצור המוני. במרחב של מייקרים כל התהליך מכווץ למרחב אחד קטן יחסית ולפרקי זמן קצרים. אנחנו יכולים בו זמנית  לתכנן, לעצב באמצעות תוכנות רלוונטיות ולייצר תוצרים פיסיים. התנהלות בסביבה מייקרית מזמנת תשתית אידיאלית ללמידה. העובדה שתהליך הייצור ממוקד בתוצר יוצרת מכוונת של פרוייקט, המחייבת למידה תוך כדי עשיה, בדומה למה שמתרחש בלמידה מבוססת פרויקטים. החיבור בין שלבי התכנון ,התכנות והביצוע ,יוצר מגע בין הווירטואלי לממשי – והבנה בלתי אמצעית של הצדדים הפיסיים של מה שנלמד- למשל הבנה אחרת של הנדסת המרחב .אם תרבות המייקרס הייתה דת – הטקסים שהדת הזו הייתה מנהלת הם ההקאת’ונים – מרתונים מרוכזים של פיתוח הפועלים במקצב מהיר, בדרך כלל על בסיס צוותים העובדים יחד לטובת משימה משותפת. הפעילות הזו מפתחת כלים לעבודה בקבוצה, וגם ערוצים מגוונים של יצירה המאפשרים ביטוי והעצמה למשתתפים בעלי קשת רחבה של כישרונות ויכולות. אחת הדוגמאות המאלפות לתעשייה שהתפתחה תחת הנחות היסוד של התרבות המייקרית היא תעשיית הרחפנים שתופסת תאוצה בשנים האחרונות. תעשיה זו חייבת לא מעט לקהילה של חובבים המתכנתים בקוד פתוח אמצעים לניהול ושליטה מהקרקע ברחפנים, ובמקביל מייצרת ומשכללת את הרכיבים הפיסיים של הרחפנים האלה. קהילת חובבי הרחפנים  משכפלת למעשה את מודל הפעולה  המוכר לנו ממסורת התכנות בקוד פתוח לעולם שיש בו תוצרים פיסיים. ההקשר החינוכי של התפתחות זו יצוק בתוכה באופן טבעי. כריס אנדרסן, המזוהה במידה רבה עם התחום של הרחפנים בעשור האחרון, התחיל את העיסוק שלו בתחום כשחיפש פעילות מתאימה ומאתגרת לילדיו.

 

matah_shaping83_small

אבי ורשבסקי, מנכ”ל MindCET, בהרצאת הפתיחה של כנס “מעצבים את העתיד 3”

מציאות וירטואלית

לכאורה, התחום של מציאות מדומה נמצא בסתירה לכל מה שמציעה תרבות המייקרס. אם תרבות המייקרס מחייבת אותנו לגעת בעולם הפיסי, הטכנולוגיות של מציאות מדומה מבטלות את הקשר הזה, ומציעות לנו אשליה חזקה מספיק כדי שלא נרגיש שאין לנו מגע עם העולם האמיתי. אולם נכון יותר יהיה לומר שהתחום של מציאות מדומה מרחיב גם הוא את המגע שלנו עם המרחב – רק מזווית שונה מאוד. תחום המציאות המדומה, והטכנולוגיות הכרוכות בה, מצויים סביבנו כבר כשלושה עשורים, אולם עד לשנים האחרונות מדובר היה בטכנולוגיות מגושמות וכבדות, שלא היו ישימות מחוץ למעבדות מחקר מקצועיות. שרשרת של אירועים הביאה לכך שטכנולוגיות אלה הפכו לישימות, נגישות ,קומפקטיות יותר, ובעיקר מעניינות בעיני ענקיות התוכנה שמובילות את התעשייה. ייתכן שמה שהניע את כדור השלג הזה היה פרויקט מימון המונים שהוביל סטארט אפ  שהציע קסדה קטנה המספקת חוויה אשלייתית מוחשית מאוד. הסטארט אפ, אוקולוס ריפט, נרכש במהלך 2014 על ידי פייסבוק בסכום אדיר של 2 מיליארד דולר. רכישה זו סימנה את תחילתו של “מרוץ חימוש” בו משתתפות מיקרוסופט, גוגל, אינטל, סמסונג וחברות נוספות. כולן מנסות להציע פלטפורמות ופתרונות מתחרים שיציעו חוויה חזקה ואשלייתית. נראה שאנו מצויים במרחק של שנים בודדות מכך שמשקפי מציאות וירטואלית יהיו מוצר זול, נגיש ויהוו תשתית למגוון של פרקטיקות אנושיות של תקשורת, העברת מידע ותרבות פנאי. פלטפורמות המציאות המדומה מאפשרות לנו להתגבר על מגבלות של מרחב ולהימצא במרחבים שאין לנו אפשרות להיות בהם, אם משום שהם רחוקים מאיתנו פיסית, אם מפני שהם מרוחקים מאיתנו היסטורית ואם משום שהם לא נגישים לבני אנוש. פלטפורמות אלה מאפשרות לנו לרמות את החושים באופן כזה שאנחנו יכולים באופן מוחשי מאוד לנוע בין גלקסיות, במחזור הדם או בארמון של לואי ה-16.

אינטרנט של הדברים

אם תרבות המייקרס מזמנת לנו את המרחב דרך המגע הפיסי, והפלטפורמות של המציאות המדומה מזמנות לנו את המרחב דרך האשליה הווירטואלית, האינטרנט של הדברים מציע לנו מה שמצוי בתווך בין הפיסי לווירטואלי. המונח “אינטרנט של הדברים” הוא למעשה מטפורה המתארת התפתחות אבולוציונית כמעט בתחום התקשורת. אפשר לתאר את האבולוציה הזו בשלשה שלבים סכמתיים. בדור הראשון של האבולוציה הזו הייתה אינטראקציה בין אדם למחשב. האדם נעזר במחשב שתוכנת מראש על ידי בני אדם אחרים כדי למלא משימות ולפתור בעיות שונות. בדור השני, עם חדירת האינטרנט, נוצרו רשתות שמקשרות בין בני אדם באמצעות רשת של מחשבים. הדור השלישי של האינטרנט של הדברים הוא דור בו המחשבים מתקשרים זה עם זה, מבלי שבני אדם משתתפים בתקשורת הזו. אם הניסוח המיתי הזה נשמע מופשט אפשר להבהיר אותו באמצעות כמה מהביטויים של תחום זה המצויים כבר סביבנו. למשל הבתים החכמים, בהם חיישן הטמפרטורה יודע לומר למזגן להתחיל לפעול, הם דוגמה לתקשורת כזו של מחשבים שאינה עובדת דרך תיווך אנושי נקודתי. חזון זה נמצא בראשית הדרך שלו, אבל כבר בשלב הראשוני בו אנו נמצאים הוא נדבך חשוב בהפיכת המרחב כולו למרחב רגיש טכנולוגית. למרחב שיש לו מעין יכולת חישה, הבעה ואינטראקציה. בעולם של אינטרנט של הדברים במובן מסוים גם הדברים הדוממים שסביבנו אינם דוממים. בעולם כזה המושג של למידת חקר מקבל משמעויות חדשות לגמרי, בעולם כזה לתלמיד, להורה או למורה יכול להיות מידע בזמן אמת לא רק על מצב ההישגים בשיעורי הבית, אלא גם על היקף הפעילות הגופנית, לחץ הדם ועוד נתונים רבים (שאולי מעניינים אותנו ואולי לא).

 

IMG_4925

בתמונה: ההכנות להקאת’ון המיוחד שנערך במסגרת שבוע אירועי “מעצבים את העתיד 3”

מה לוחשת מכונת הכביסה למקרר בלילות קרים?

אם ננסה לדמיין עולם בו הטכנולוגיות האלה יהיו בשלות יותר, הוא יהיה עולם בו אין “עמדה” או תחנת עגינה לטכנולוגיה, אין חפץ אחד גדול או קטן אליו הכל מתכנס. הסביבה כולה תהיה זרועה בחיישנים, בכלי הבעה, ובאמצעים שיאפשרו לנו לנוע במרחב ובזמן בנינוחות. בעולם הזה יהיה מקום נרחב לגוף ולפיסיות, ליצירה ולאקטיביות.  נוכל לממש את מה שניצור וירטואלית בתוצרים תלת ממדיים, הפעילות של תכנות תהיה שלובה בפעילות של חקר, עיצוב וייצור של עצמים פיסיים. בעולם הזה הטכנולוגיה תתפקד ככלי המציע את התנאים האופטימליים למילוי התנאים ללמידה שניסח רוסו- זה יהיה עולם בו הגוף יהיה פעיל, בו נחווה את המרחב בעוצמה שלא הכרנו, ובו יהיו לנו תנאים והזדמנויות לשיח עם אחרים. סביבת הלמידה בעולם כזה היא העולם כולו, והטכנולוגיה שקופה ולא נראית.

שנים ספורות לאחר ששודרו אותות המורס הראשונים ציין הנרי דיוויד ת’ורו שהעובדה שאדם ממיין יוכל לתקשר עם אדם מטקסס, עדיין לא אומרת שיהיה להם משהו חשוב לומר זה לזה. אפשר להבין את האמירה הזו כאמירה סרקסטית המחדדת ריקות תרבותית שהיכולות הטכנולוגיות מדגישות. ניל פוסטמן פירש את האמירה הזו אחרת. על פי פוסטמן  למדיום השפעה גדולה על התוכן ועל הערכים של מה שאנחנו אומרים. כניסה למדיום חדש של תקשורת היא לא רק שימוש בכלי חדש להעביר את כל מה שהעברנו קודם, אלא מדובר בשינוי עמוק בתוכן ובפונקציונליות בכלל של מה שראוי לתקשר סביבו. מי שחווה את הכניסה והאימוץ של טלפונים ניידים, של מסרים מידיים ושל רשתות חברתיות, יזדהה בקלות עם הדברים של פוסטמן. דברים אלה נכונים לא פחות כשאנו באים לפענח את המסגרת ללמידה בעולם שלאחר ה”מפנה המרחבי”. כל אחת מהמגמות שתיארנו טומנת בחובה עולם ערכים שקשה לנו לעמוד על ההשלכות שלו מבלי שנתנסה בו. עולם המייקרס  מציע היררכיה חדשה בין מלאכות וממקמת מחדש מלאכות שממותגות היום כלואו טק, עולם זה מציע גם הסתכלות חדשה על מושגי התכלית והצורך- הרבה ממה שנעשה בתנועת המייקרס לא בא לפתור בעיות או למלא תכלית מסוימת. עולם המציאות הווירטואלית מעלה מחדש שאלות קשות על מניפולציה ואשליה, ועל התחום של האינטרנט של הדברים אפשר לשאול, בפרפרזה על דברי הנרי דיוויד תורו, אם העובדה שהמקרר יכול לשוחח עם מכונת הכביסה אומרת שיהיה להם מה לומר זה לזה. בסדרת אירועי “מעצבים את העתיד 3″ ניסינו לגעת בכמה מהסוגיות האלה, שמעלה העולם שלאחר ה”מפנה המרחבי” – העולם שמעבר למסכים.

המאמר לקוח מתוך גיליון EdTech Mindset מיוחד שפורסם לרגל כנס “מעצבים את העתיד 3”. הגיליון כולו ניתן לקריאה כאן.

הדפסה תלת-ממדית – בקרוב בבית הספר הקרוב אליכם

$
0
0

הכנסת ההדפסה התלת-ממדית לבית הספר מזכירה לרבים את חדירת המחשב לבתי הספר לפני כמה עשורים. עזרי הלימוד הממוחשבים הפגישו את הילדים (ועדיין מפגישים אותם) עם טכנולוגיה התורמת לתהליך הלמידה שלהם בהווה, אבל גם יכולה לשרת אותם מחוץ לבית הספר, בחיי היום-יום ובמקומות עבודה עתידיים. הדבר נכון גם להדפסה תלת-ממדית – היא מציעה לילדים דרך חדשה ליישם את החומר הנלמד, דרך המאפשרת להם להיות יצירתיים לא רק בסביבה הדיגיטלית אלא גם בעולם הממשי. מדפסות תלת-ממד הן הרבה יותר משלב באבולוציה של מכונות עיבוד שבבי: הן מחוללות מהפכה באופן שבו המחנכים והתלמידים יכולים ליצור ולהתנסות – היום בכיתות, אבל בתוך כמה שנים גם בבית.

הדפסה תלת-ממדית יכולה לשמש למגוון עצום של מטרות חינוכיות, ואין שום דרך לסכם את הפוטנציאל שלה רק בכמה דוגמאות. בכל זאת כדאי לציין כמה שימושים מעניינים: בלימודי ארכאולוגיה, דגם תלת-ממדי מודפס של מאובן או של ממצא עתיק יכול לסייע לתלמידים להבין את המאפייניים הייחודיים של הממצא. במקצועות המדעים (STEM), הדפסה תלת-ממדית יכולה לעורר בתלמידים סקרנות כלפי החומר הנלמד, וגם לספק להם כלי לבדיקה של תאוריות וליצירה של התקנים חדשים – תהליך שבו הם יטפחו את היצירתיות שלהם וימצאו פתרונות חדשים לבעיות ישנות שנתקלו בהן במהלך הלימודים.

IMG_1975_cr

 

מנועי חיפוש לעיצובים תלת-ממדיים ממלאים את החלל

המדינה המובילה בעולם באימוץ ההדפסה התלת-ממדית במערכת החינוך היא כנראה בריטניה. הבריטים משתמשים בה בקנה מידה ארצי, במסגרת ניסיון רחב יותר לשלב את “תנועת המייקרים” במערכת החינוך. מאז ספטמבר 2014 כוללת תכנית הלימודים הבריטית באופן רשמי הדפסה תלת-ממדית. אף שאין מדובר בתכנית מחייבת, הציפייה היא שתלמידים בני 5 עד 14 יהיו מסוגלים ליצור במהלך לימודיהם תכניות מחשב פשוטות, תוך הבנת השימוש באלגוריתמים, ועד גיל 14 יצברו ניסיון ברובוטיקה ובהדפסה תלת-ממדית. אף על פי כן, דיווחים המבוססים על כמה סקרים שנערכו בקרב מורים ובתי ספר בבריטניה מלמדים שבתי הספר עדיין אינם מוכנים למהפכה, וחסרים להם המשאבים הדרושים כדי לעמוד במטרות האלה.

במדינות אחרות, גופים ממשלתיים ומוסדות ציבור יוצרים תוכן להדפסה תלת-ממדית, ובכך לא רק מרחיבים את מגוון השימושים בטכנולוגיה החדשה להוראה ולניסויים מדעיים, אלא גם מוזילים את עזרי הלימוד המיוצרים בהדפסת תלת-ממד. אחת הדוגמאות לכך היא האתר לשיתוף קבצי הדפסה בתלת-ממד שהקים מכון הבריאות הארצי של ארצות הברית (http://3dprint.nih.gov/discover). האתר מאפשר לגולשים להוריד, לערוך ולהדפיס מאות מודלים מדעיים, כגון מבני עצמות ומולקולות חלבון. גם ארגונים אזרחיים ועמותות מקדמים את השימוש בהדפסה תלת-ממדית בכיתות.

במקביל מפותחים מנועי חיפוש ייעודיים לאיתור דגמים תלת-ממדיים מוכנים. אתרים כמו Yeggi , Yobi3d ו3Dshapes ממלאים חלל שגוגל, בינג של מיקרוסופט ודומיהם עדיין לא נכנסו אליו. הם מציגים תוצאות ממאגרים של דגמים תלת-ממדיים כגון Active3D.net , GradCad ו-TurboSquid, ומעמידים אינספור דגמים לרשות הגולשים שאינם מיומנים באיתור דוגמאות מהעולם החדש הזה. בזכות הירידה במחירים של מדפסות תלת-ממד, פיתוח כלי עיצוב ידידותיים יותר, והאפשרות למצוא עיצובים קיימים המוצעים לשימוש בקוד פתוח, ההדפסה התלת-ממדית חודרת עמוק יותר לתוך מערכת החינוך – עם הכשר של משרדי החינוך או בלעדיו.

המאמר לקוח מתוך גיליון EdTech Mindset מיוחד שפורסם לרגל כנס “מעצבים את העתיד 3”. הגיליון כולו ניתן לקריאה כאן.

גיימינג: הדקדוק הגלובלי של הנוער

$
0
0

(על פי הרצאה של רוברט גֵהורשם בכנס)

לראשונה בהיסטוריה עומדות מערכות החינוך שלנו בפני אתגר הכנת הנוער לעתיד גלובלי, שהוודאות היחידה לגביו היא, אולי, שאיננו יודעים מה צפון בו. נוכח המציאות הזאת צריך החינוך להתמקד בהגברת המעורבות ובטיפוח תשוקה ללמידה מתמשכת.

אם נתבונן באופן שבו משחקי מחשב משפיעים על הנוער והופכים עבורו למין שפה או “דקדוק גלובלי”, נפיק מהתצפית הזאת כמה תובנות מרתקות. הדרכים שבהן צעירים מתקשרים עם משחקים (ומתקשרים בינם לבין עצמם באמצעות משחקים) ממחישות כמה מהעקרונות החשובים והרלוונטיים ביותר לכל מי שמבקש לערוך שינויים בחינוך התלמידים. המשחקים גורמים להנאה, משום שהם מערבים את התלמידים ומעצימים אותם; הם מעניקים לתלמידים הדרכה אישית ומספקים משוב רצוף ושזור; והם מסוגלים להקנות לא רק את המיומנויות האקדמיות מסורתיות, אלא גם כישורים מסדר גבוה הידועים יותר בשם “מיומנויות המאה ה-21”.

אף על פי כן, כדי לחולל את התמורה שכולנו שואפים לה, אי-אפשר להסתפק ביצירה של משחקים טובים יותר עם מטרות לימודיות טובות יותר. ההזדמנות הגלומה במשחקים גדולה ועמוקה בהרבה. מאחר שעיצוב משחקים יכול ללמד אותנו על רבים מהעקרונות הנחוצים לשיפור מערכת החינוך, הוא תובע מאתנו לעצב מחדש גם את הקשרי הלמידה – ובכלל זה את מוסדות החינוך ואת שיטות ההוראה – כדי להכין את הדור הבא לחיים בעתיד לא-ידוע. במכון לחקר המשחק אנו חוקרים בשבע השנים האחרונות איך לעצב מחדש את ההקשרים האלה, ומתמודדים עם השאלה הזו באמצעות ניסויים.

המאמר לקוח מתוך גיליון EdTech Mindset מיוחד שפורסם לרגל כנס “מעצבים את העתיד 3”. הגיליון כולו ניתן לקריאה כאן.

בנות ומקצועות המדעים: עניין שצריך לעניין גם אתכם

$
0
0

נכתב בידי ד”ר אורנה לביא, מנהלת פרויקט Fast Forward ו-Physixx במיינדסט.

במהלך כנס “מעצבים את העתיד 3″, כשנוכחתי במספר הרב של המשתתפים בסדנה שכותרתה היתה ככותרת המאמר הזה, ראיתי בכך לא רק הכרה, אלא אישור לדעתי שמעורבותן של בנות במקצועות המדעים (STEM – מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה) איננה נושא נישה, אלא סוגיה בעל משמעות רחבה הנוגעת לכולם. המשתתפים בסדנה היו חתך מייצג של המערכת האקולוגית של החינוך בישראל: נציד משרד החינוך, כמה ארגונים לא-ממשלתיים, אנשי אקדמיה ותעשייה, וארגונים המייצגים מגוון גורמים בעלי עניין בסוגיית הבנות וה-STEM.

מדוע רבים כל כך מגלים עניין ודאגה למצב? לדעתי יש לכך כמה סיבות: ראשית, ממשלות משקיעות סכומים גדולים בקידום נשים במדעים, שכן ויתור על הפוטנציאל הכלכלי של נשים עלול לפגוע בהתפתחותה הכלכלית של המדינה. שנית, רבים מן הארגונים הלא-ממשלתיים מוטרדים משאלת השוויון. נראה שנשים אינן זוכות לאותן הזדמנויות בשוק התעסוקה כמו גברים, שכן רק מעטות מהן מוצאות עבודה במקצועות המבוססים על המדעים. בנוסף, פערי השכר בין המינים בתחומים הקשורים במקצועות המדעים נמוכים מאלה הקיימים בעיסוקים אחרים, ולכן כדי להגדיל את העצמאות הכלכלית של נשים יש לעודד אותן לפנות למקצועות האלה. לבסוף, לחברות המסחריות עניין כפול בקידום הנושא: ראשית כל, צוותי המחקר והפיתוח שלהן זקוקים למגוון אנושי על מנת לנתח ולפתור בעיות טוב יותר. בהדרת נשים מהצוותים האלה החברות מוותרות על ייצוג של מחצית מהאוכלוסייה. שנית, שוק העבודה סובל ממחסור הולך ומחריף במהנדסים ובמדעני מחשב. קידום נשים יתרום רבות להגדלת מספר הסטודנטים במקצועות האלה.

אחת מנקודות המבט המעניינות שהועלו בדיון נוגעת למתח בין הרצון להרחיב את ההשתתפות של נשים במקצועות ה-STEM, ובין החשש להנציח את מנטליות ה”קרבן” של אותן נשים. בימים אלה אנו עורכים מחקר בשם Fast Forward בניסיון למצוא דרכים להתגבר על הדילמה הזאת. במחקר אנו עוקבים אחר שיטות העבודה של מורים שהשיגו הישגים טובים בקידום תלמידות, והצליחו לשמור על איזון מגדרי בכיתות במשך מספר שנים. הממצאים מראים שיש מאפיינים משותפים למורים האלה, שמבחינות אחרות הם שונים מאוד זה מזה ואינם חולקים שום תפיסה מגדרית מסוימת. האסטרטגיה של המורים האלה מתבססת על שני דברים: האחד הוא מערכת היחסים שהם בונים עם התלמידים והתלמידות שלהם, כיחידים וכקבוצה, ומערכת היחסים שהם מעודדים בין התלמידים והתלמידות ובין תכני הלימוד. השני הוא המסגרת המוגדרת היטב (סדר וארגון, דרישות תוכן, דרישות התנהגותיות) שהם מציבים לתלמידים ומקפידים עליה. חשוב להעיר שהמסגרת הזו נוגעת לגבולות ולכללים, אבל עדיין משאירה מקום ליצירתיות ולדמיון – “בלגן מוגדר היטב”, כפי שהגדירה זאת פרופ’ רנה הובס במהלך הדיון.

הממצאים עוררו בנו אופטימיות רבה באשר לסיכוי להתגבר על הפער המגדרי במקצועות ה-STEM. מתברר שמורים מסוגלים לחולל שינוי גם בלי תקציב גדול או רפורמות מרחיקות לכת – אלא פשוט מתוך מודעות רבה יותר לפעולותיהם ולהשפעתם.

המאמר לקוח מתוך גיליון EdTech Mindset מיוחד שפורסם לרגל כנס “מעצבים את העתיד 3”. הגיליון כולו ניתן לקריאה כאן.

 

המורה כמייקֵר: יצירת תוכן כפדגוגיה של למידה

$
0
0

מאת אקין אג’אי, על פי הרצאתה של פרופ’ רנה הובס.

מילת המפתח היום היא “דיגיטלי”. כולנו, מתברר, צריכים לשאוף להיות אזרחים דיגיטליים. ילדים שנולדו לעולם של טבלטים עם מסכי מגע וחיבור רצוף לאינטרנט גדלים כ”ילידים דיגיטליים“. מטבע הדברים, מילת המפתח הזאת התנחלה גם בשיח הפדגוגי: אוריינות דיגיטלית, אומרים לנו, חייבת לקבל מקום מרכזי בשיטות ההוראה של המאה העשרים ואחת. אבל ככל שהמילה מסתננת לתוך השפה החינוכית שלנו, כך עולות שאלות יסודיות: האומנם אוריינות דיגיטלית היא התשובה לכל האתגרים החינוכיים של ימינו? או שמא מדובר באוטופיה שהיקפה וגבולותיה עדיין שנויים במחלוקת? האם מנהלים, הורים ותלמידים מייחסים אותה משמעות לביטוי “אוריינות דיגיטלית”? והחשוב מכול, אולי – מה תפקיד המורה בעולם (הדיגיטלי) החדש והאמיץ הזה?

בהרצאתה “המורה כמייקר: יצירת תוכן כפדגוגיה של למידה” שנשאה בכנס “מעצבים את העתיד 3”, נגעה פרופ’ רנֶה הובס בשאלות האלה מנקודת מבט מעשית. השאלה העיקרית שעניינה אותה לא הייתה מהי אוריינות דיגיטלית, אלא מה אוריינות דיגיטלית יכולה לעשות. הובס היא בת-סמכא בתחום החינוך לאוריינות דיגיטלית ולאוריינות-מדיה, ותומכת נלהבת בשימוש במדיה דיגיטלית ככלי לעידוד חשיבה ביקורתית ולחיבור בין הכיתה לעולם הרחב.

לטענתה של הובס, חשוב להבין שאוריינות דיגיטלית אינה המצאה מחדש של האוריינות, אלא רק אמצעי לחיזוק העבודה הפדגוגית. אוריינות דיגיטלית נגזרת מהטכנולוגיה ומתוּוכת באמצעותה, והשימוש בטכנולוגיה בכיתה תורם להרחבת מושג האוריינות. האוריינות הדיגיטלית מספקת כלים שמקלים את הגישה לחומרי לימוד, תומכים בעבודה בצוותא, מעודדים את התלמידים להתבונן בכל נושא מנקודות מבט מגוונות. גלומות בה אפשרויות למידה חדשות, דרכים חדשות לפיתוח המיומנויות והיכולות בכיתה. האוריינות הדיגיטלית מרחיבה את משמעות המושג “אוריינות” – אבל היא כשלעצמה אינה יוצרת אוריינות.

אחד הנזקים הנובעים מן התפיסה השגויה של האוריינות הדיגיטלית, טוענת הובס, היא אמונה כמעט עיוורת בפער שקיים כביכול בין ילידים דיגיטליים, שגדלו בעולם המושתת על טכנולוגיה, ובין מוריהם, שגדלו בעולם אחר. זו אמונה חסרת תועלת, בין השאר מפני שהיא מצמצמת את תפקיד המורים בתהליך הפדגוגי. הובס מסכימה שגישה כוללת למדיה מקוונת תוביל לדחיית המודל הישן של הוראה פרונטלית, אבל טוענת שצפונה כאן הזדמנות לחשוב מחדש על סביבת הלמידה. המפתח לשינוי טמון במורים שיחשבו על עצמם כ”מייקֵרים וישתמשו במגוון הכלים של המדיה הדיגיטלית – החל בכלים שיתופיים מבוססיענן וכלה בממשקים לגילוי תוכן – כדי לעצב מרחב למידה חינוכי החורג מהדואופול הכיתתי של מורה-תלמיד. לדעת הובס, המורים הם חלק בלתי נפרד מעולמנו הדיגיטלי החדש והאמיץ, והם צריכים להוביל. הכלים הדיגיטליים, חשוב לזכור, עוזרים למורים ליצור, הם לא מייצרים בעצמם.

המצגת המלאה מהרצאתה של הובס ניתנת לצפייה כאן.

המאמר לקוח מתוך גיליון EdTech Mindset מיוחד שפורסם לרגל כנס “מעצבים את העתיד 3”. הגיליון כולו ניתן לקריאה כאן.


כך סיפקנו תשובות מגלומניות לשאלות ילדותיות

$
0
0

יצירת מרחב אידיאלי לחשיבה יצירתית היא אתגר (וגם משאלת לב) עבור רוב התחומים כיום. איפה מתכנסים? באיזו מתכונת? את מי מזמינים? “מומחים” ו”מדריכים” לנושא לא חסרים, אבל הניצוץ שיצית את אש החדשנות נמצא רק לעתים רחוקות.

בתחילת יוני השנה נעשה ניסוי נועז שתוצאותיו הדהימו את כל המשתתפים: האקאתון שאִפשר למצוא פתרונות מגלומניים לשאלות יסוד בתחום החינוך. המתכון לניסוי, שנערך ברוח חזונו של מנהל MindCET אבי ורשבסקי, כלל כמה מרכיבים מפתיעים. המקום שנבחר היה נווה מדבר בלב הנגב ושמו ירוחם. המשתתפים הגיעו משלל מדינות, רקעים ודורות – 120 מחנכים, אמנים, מתכנתים, סטודנטים, מרצים, פוליטיקאים, פילוסופים, בעלי מלאכה ועוד – והם מעולם לא נפגשו לפני כן. האמצעים שעמדו לרשותם כללו את מיטב החידושים הטכנולוגיים, כמו רחפנים, משקפי מציאות מדומה, חיישני מוח, מדפסות תלת-ממד, וגם לבני לגו ומסורי עץ. משימתם: לפתח ביחד מוצרים מדהימים של טכנולוגיה חינוכית. את הקריטריונים להצלחה הכתיבה בחוכמה זהות השופטים – פאנל של ילדים. המשתתפים קיבלו אור ירוק ליצור ולבטא את אמונותיהם, ונתבעו לגייס כל גרם של מומחיות כדי להתמודד עם האינטנסיביות של שיטת ההאקאתון – 36 שעות רצופות של עבודת צוות.

IMG_5331

במהלך העבודה התפוגגה המבוכה מהלא-נודע המפחיד (שבו כל טעות פוצעת, בייחוד את הגאווה), והתחלפה באומץ להתמודד עם הלא-נודע המלהיב (שבו, אם רק מנסים, אפשר ליצור). כל מי שהסתובב במקום התענג על האווירה הפעלתנית והאופטימית של קולות שמנסחים חזון, של ידיים משרטטות ובונות, של צחוק, ושל תשוקה לנסות דברים חדשים: “אנשים מרוכזים מאוד במה שהם עושים, ובכל זאת יש איזו הרגשה של חופשיות בנוגע לאפשרויות” (פגי וייל, מעצבת אינטראקטיב); “אתה בודק דברים, אתה נמצא בדיאלוג ביקורתי עם האנשים האחרים, ואז יש לך הזדמנות לחשיבה” (וולטר בנדר, מתכנת); “הרקע, הניסיון ונקודת המבט מאוד שונים, וזה נעשה מאוד מעניין כשמפגישים את האנשים האלה” (פיליפ ברטראן, אמן).

בחלוף יום וחצי של עשייה קדחתנית הציגו חברי הפאנל הצעירים את הערותיהם, ובחרו בפרויקט האהוב עליהם בין כל הפיתוחים שהוצגו, ובהם, בין השאר, משקפי מציאות מדומה שעוזרים לתלמידים “להיכנס לנעליו של האחר” ולפתח אמפתיה; משקפי מציאות רבודה שמאפשרים לתלמידים לפגוש אטומים פנים-אל-פנים ולהבין סוגיות מדעיות בקלות; מערכת היודעת לספר סיפורים דיגיטליים על סמך StreetView של גוגל לשם יצירת עיתונות חווייתית (אימרסיבית); פלטפורמת בנייה המותאמת במיוחד לתלמידים; הוראת תכנות באמצעות רחפנים; למידה שיתופית של פיזיקה באמצעות חוויית מציאות מדומה של נסיעה ברכבת הרים ותגובת ביופידבק; קהילה של תלמידים כותבי קוד האוספים נתונים באמצעות חיישנים ומפענחים אותם; מרוץ מכוניות רובוטיות המלמד את התלמידים על חוקים פיזיקליים; חזון על מרחב למידה גמיש שיהיה רלוונטי גם היום וגם בעתיד; ועוד כהנה וכהנה. אבל התוצאה המרגשת ביותר שעלתה מהמפגש היא האופטימיות, שיש לקוות שתתרום ליצירה של טכנולוגיות חינוכיות חדשניות.

 

המאמר לקוח מתוך גיליון EdTech Mindset מיוחד שפורסם לרגל כנס “מעצבים את העתיד 3”. הגיליון כולו ניתן לקריאה כאן.

כתיבת קוד: איך להכשיר לומדים טובים יותר

$
0
0

ישנן הרבה סיבות שבגללן כל כך חשוב היום ללמד ילדים לכתוב קוד, אבל הסדנה הזאת לימדה אותי שכתיבת קוד יכולה להפוך אותם לאנשים טובים יותר – או לפחות ללומדים טובים יותר.

 

ביום השלישי של כנס “מעצבים את העתיד 3” היתה לי הזכות להיות אחד המנחים בסדנה לכתיבת קוד ב-Turtle Lab לתלמידי כיתה ה’ מבית ספר מקומי, בהדרכת יוצר הפלטפורמה, וולטר בנדר. החוויה הזו לימדה אותי כמה דברים חשובים:

הכלל היחיד: “יש רק כלל אחד,” אמר וולטר בתחילת הסדנה. “יצרתם משהו מגניב? מחובתכם לשתף בו את כולם.” כשלומדים לכתוב קוד מייצרים כל שניה דברים מדהימים. אל תשכחו מי נתן לכם את ההשראה – ואל תשכחו לתת השראה לאחרים.

עם היצירתיות באה האחריות: שעה אחרי תחילת הסדנה הראה וולטר לתלמידים איך לגרום לצב המצייר לעקוב אחרי תנועת העכבר. “הרגע בניתם את הפוטושופ הפרטי שלכם! מעכשיו יש לכם אחריות: לעשות אותו יותר ויותר מגניב.” להיות יצירתי זו לא רק סיבה להשוויץ. זו גם מחויבות.

כן, אתם יכולים: בזמן הסדנה ביקש וולטר מהתלמידים למלא שני לוחות כתיבה: אחד בדברים שהם כבר יודעים ואחד בדברים שהם רוצים ללמוד. בעוד שרוב התלמידים התמקדו בשיפור המיומנויות הבסיסיות שרכשו, וולטר עודד אותם לחשוב בגדול ולכתוב על הלוח אפילו דברים “בלתי אפשריים” – כי כתיבת קוד מאפשרת לנו לעשות כל מה שאנחנו יכולים לחלום עליו.

כיף קשה:  בשביל רוב הילדים, הסדנה הייתה הפעם הראשונה שהם כותבים קוד. אף על פי שרובם נהנו לחקור את העולם החדש הזה, כמה מהם התקשו, ופנו אלינו שוב ושוב לבקש עזרה. הם קיבלו תמיד את אותה תשובה: “לכתוב קוד זה כיף, אבל זה כיף קשה.” המשימה צריכה להיות קלה מספיק כדי לרתק אותנו, אבל קשה מספיק כדי לתת לנו אתגר.

אז מה היה לנו? ילדים שלומדים, עובדים קשה, מאמינים בעצמם, מקבלים אחריות ומשתפים – כל מה שאנחנו רוצים שיהיה בחינוך.

המאמר לקוח מתוך גיליון EdTech Mindset מיוחד שפורסם לרגל כנס “מעצבים את העתיד 3”. הגיליון כולו ניתן לקריאה כאן.

מציאות מדומה: חוויה שמעבר לטכנולוגיה

$
0
0

קטעים מהרצאתה של פרופ’ מרים ריינר

במציאות המדומה והרבודה טמונות הזדמנויות חדשות ומבטיחות לעיצוב של חוויות ולהתאמתן למשתמש, להקשר ולמטרות. אמנם, השאיפה המסורתית של המציאות המדומה והרבודה היא להשיג דמיון מרבי למציאות הממשית, לחפש טכנולוגיות שישפרו את התצוגה החזותית, המישושית והשמיעתית, ולהוסיף ערוצים חושיים חדשים כגון ריח וטמפרטורה. אבל הפוטנציאל של המציאות המדומה חורג משיקוף המציאות. רמזים חושיים מסוגלים לשפעל מנגנונים במוח כדי ליצור תחושה של “נוכחות במקום,” ומשפיעים על מידת האפיפה (אימרסיביות) שאנחנו מרגישים בעולם מדומה.

“אנחנו מעמידים אנשים בתוך מציאות מדומה ומבקשים מהם לפתור בעיות ולבצע משימות מסוגים שונים. באותו הזמן אנחנו מחברים אותם למכשיר אא”ג כדי לאסוף מידע על פעילות המוח. אנחנו נעזרים בנתונים על המידה שבה הם למדו, על חיוויי התפיסה במציאות המדומה ועל השפעולים במוח כדי ליצור מודל של למידה מיטבית.”
באמצעות תזמור הגירויים החושיים במציאות המדומה או הרבודה אנחנו יכולים להפוך את העולם הסינתטי לזרז יעיל במיוחד לשפעול אזורים במוח הקשורים ללמידה ולשיפור התפיסה הקוגניטיבית. אנחנו יודעים היום כיצד לייצר אינטראקציות ראשוניות חווייתיות שמובילות לשיפורים בתפקוד הקוגניטיבי, כגון קיצור זמן העיבוד במוח ושיפורים בדיוק ובגיבוש הזיכרון. במעבדה למציאות מדומה ולנוירו-קוגניציה בטכניון בדקנו צירופים שונים של מזמינויות חושיות היוצרים אקולוגיה חדשה ש”מדברת” אל מנגנוני המוח. התוצאות שקיבלנו הראו מנגנונים מבוססי אא”ג למדידת עומס מנטלי בזמן למידה, תנאים לשפעול מנגנונים הקשורים לסיבוב מנטלי ולשיקול מרחבי, מערכת נוירוני-מראה ללמידה באמצעות חיקוי, ואינטראקציות אדם-אדם משופרות הנסמכות על סביבות מציאות מדומה ורבודה.

matah_shaping93

“לא רק הטכנולוגיה קובעת את רמת החוויה במציאות המדומה או הרבודה. המוח הוא שקובע את החוויות שלנו.”

 

אינטראקציית אדם-אדם במציאות מדומה

“מדוע חשוב לקיים אינטראקציות פנים-אל-פנים בלמידה ובהוראה? הסיבה היא שרק עשרה אחוזים מהמידע מועבר במילים (יש אומרים שאפילו פחות – שלושה אחוזים). איך נתפס אפוא כל שאר המידע? חלק מהרמזים נתפסים באופן בלתי מודע, וחלק אחר נמצא מתחת לסף התפיסה (מה שמכונה “רמזים תת-ספיים”). לכן קשה מאוד לקיים אינטראקציות אדם-אדם עם אווטאר או עם רובוט […] אף על פי כן, בשעת הצורך אנחנו יכולים ליצור תמונת מציאות מדומה של מורה ממשי כדי להתגבר על מגבלת המרחק.”

“אני חושבת שמציאות מדומה יכולה לעזור לנו להבין את תהליך הלמידה… ושטמון בה פוטנציאל לשיפור תהליך הלמידה. יש לזה יישומים מובהקים [בחינוך]: למשל, אנחנו יכולים לסייר בתוך שדה אלקטרו-מגנטי, להתבונן במולקולות אינטראקטיביות ולהיות חלק מהן, לשוחח עם אנשים שחיו בירושלים לפני 2,000 שנה, לדון במדע עם איינשטיין.”

 

שיפור הזיכרון בעזרת מציאות מדומה

בתנאי מעבדה ניתן היום לתזמר גירויים חושיים שישפעלו את מנגנוני המוח הרלוונטיים וייצרו סביבה שבתוכה יכולה להתרחש למידה יעילה, רב-חושית ורגשית.

“בזמן השינה מתרחש תהליך מעניין של התגבשות זיכרון. השאלה שהעסיקה אותי במחקר הזה היתה: האם אצליח לגרום להתגבשות של זיכרון ללא שינה? […] אנחנו יכולים ליצור יישומון של משחק שאנשים יוכלו לשחק בו ואגב כך לגבש זיכרון […] זיכרון הוא גורם מרכזי בתהליכי למידה.”

“אנחנו גם יודעים איך לחקור שגיאות. אתם מכירים את ההרגשה שתוקפת אותנו כשאנחנו מדברים, ותוך כדי דיבור ברור לנו שלא היינו צריכים להגיד משהו, ואנחנו רוצים לעצור ולא לומר אותו – אבל כבר מאוחר מדי? יש [במוח] פוטנציאל שגיאה מובהק שאני יכולה למדוד אותו, ושמופיע אפילו לפני שמבצעים את הטעות או השגיאה בפועל. אנחנו יכולים להשתמש בזה גם בחינוך.”

“הכוח של המציאות המדומה טמון לא רק ביצירה של עולמות בדיוניים, אלא חורג הרבה מעבר לכך. לראשונה יש לנו דרך לתזמר גירויים כדי לשפר תהליכי למידה.”

 

המאמר לקוח מתוך גיליון EdTech Mindset מיוחד שפורסם לרגל כנס “מעצבים את העתיד 3”. הגיליון כולו ניתן לקריאה כאן.

למה הרכישה של לינדה על ידי לינקדאין היא כנראה אירוע מכונן גם בעולם הK12?

$
0
0

בינואר 2015  Lynda.com ,חברה ותיקה בתחום הקורסים אונליין קיבלה השקעה של 186 מיליון דולר. עבור Lynda  שצמחה כחברה משפחתית, ויצרה לעצמה הכנסות באופן אורגני הכנסת משקיעים לחברה הייתה אירוע חריג. עבור תעשיית האדטק המתפתחת זו הייתה אחת ההשקעות הגדולות שהחווירה רק לנוכח התפתחות דרמתית עוד  יותר שהתרחשה באפריל  כאשר LinkedIn  הכריזה על רכישת   Lynda.com באפריל בסכום דמיוני של 1.5 מיליארד דולר. אין ספק שמדובר  באירוע דרמתי באקוסיסטם של ההשקעות באדטק, אין ספק שמדובר גם באירוע דרמתי בתחום הפלטפורמות להכשרה לתעסוקה, קשה יותר להבחין בכך במבט ראשון אך מעבר לשתי הזירות האלה מדובר באירוע מכונן גם בתחום של K12. כדי להסביר מדוע כדאי ראשית להבין שיקולי הדעת שעומדים כפי הנראה מאחורי הרכישה הזו.

אחד האתגרים שהטרידו מערכות הכשרה מאז ומתמיד הוא הפער שבין עולם ההכשרה לעולם התעסוקה. אנו שומעים חדשות לבקרים עד כמה האוניברסיטאות מנותקות משוק התעסוקה ועד כמה בית הספר לא מכין אותנו ל”עולם שבחוץ”. בעיית הרלוונטיות של ההכשרה מחריפה בעידן שלנו בו גם שוק התעסוקה ב”בעולם בחוץ” משתנה במהירות גבוהה, כדי שבית הספר באמת יהיה מסוגל להכין אותנו לשוק תעסוקה כזה עליו לכוון עצמו לשוק תעסוקה בו יהיו מקצועות רבים שעוד לא קיימים. על רקע עולם האתגרים הזה החיבור שבין לינקדאין ולינדה מציע  פוטנציאל מעניין: אפשר לדמיין כיצד החיבור בין שתי החברות האלה יוצר מעין מערכת סגורה בה אין שום חציצה בין עולם ההכשרה לעולם התעסוקה. דרך הרשת שלינקדאין מציעה, מועסק פוטנציאלי יכול לכוון במדויק למעסיק אצלו הוא רוצה לעבוד .באמצעות לינדה הוא יכול לתפור לעצמו בדיוק את ההכשרה הדרושה לו כדי להתקבל לעבודה. המעסיק מצדו יכול לקבל נתונים מדויקים על מה שהמועמד שלו למד- במה בדיוק עסק הקורס בו השתתף? מה היה גובה הציון שלו? והיכן הוא עומד מול סטודנטים  אחרים. ביקום המיוחד של לינקדאין – לינדה אין  פער בין שלב הלמידה לשלב העבודה. מהלך כזה מהווה סוג של איום על ההכשרה האקדמית- יש מעסיקים שיעדיפו איש תוכנה שיוכל להצביע על קורסים ספציפיים כמו למשל תכנות בPHP  על פני תואר כללי בהנדסת תוכנה שלא מסגיר במה בדיוק הוכשר הסטודנט. ייתכן מאוד שהיעילות שמציג האיחוד הזה (כמו גם התפתחויות נוספות בתחום ההכשרה און ליין)  תגרום במשך הזמן למעבר של סטודנטים מעולם אקדמי מוסדי לעולם של לינקדאין. אולם אפשר לקחת את המהלך הזה צעד מתבקש נוסף: בואו נדמיין שהמועסק הפוטנציאלי שלנו הוא תלמיד תיכון. מה ישכנע תלמיד כזה להישאר בבית הספר כאשר במרחק נגיעה ממנו יש מרחב שמציע למידה שמכוונת ישירות לעולם התעסוקה?

חזון כזה אינו מופרך ורחוק כפי שהוא אולי נשמע. בשונה מן הטון החגיגי של הדברים עד כה, זהו אינו תסריט חיובי בהכרח משלשה טעמים חשובים:

  1. בית הספר לא נועד רק להכין אותנו ל”עולם שבחוץ” יש לו תפקידים רבים נוספים שנתקשה לקבל מקורסים של לינדה
  2. יש משהו בעייתי גם ביעילות גדולה מדי, חלק חשוב מתהליך ההתבגרות כרוך בבהייה, בהתנהלות לא יעילה, ובפעילות שאינה מובילה באופן ישיר לתוצאות מדויקות.
  3. ספק אם אפשר באמת להכין אותנו באופן מדויק לעולם תעסוקה שבו נולדים בכל חמש שנים 10 מקצועות חדשים, הכשרה יעילה במובן הזה צריכה לתת כלים רחבים, של גמישות, למידה והתנהלות שיאפשרו אדפטציה לעולם משתנה.

ששה עשורים של טכנולוגיה חינוכית לא הביאו לשינוי מהותי במערכת החינוך. הטכנולוגיה ששיבשה (disrupted) כמעט כל תחום וכל תעשיה סביבנו לא הביא לשינויים בעלי משמעות במערכת החינוך. הטכנולוגיה החינוכית הייתה תמיד התרחשות שנותרה כפופה לחוקיות הבית ספרית, ולא הייתה בעמדה בה היא מציע אלטרנטיבה למערכת הזו.  ההיווצרות של  “יקום לינקדאין- לינדה” מבשר אולי את המהפכה המשבשת הזו – לראשונה נוצרת התרחשות שכמו בתיאוריה של השיבושיות (disruption)  של כריסטנסן תתחיל מ”לא לקוחות” ((non consumers  של מערכת החינוך, ותעבור בהדרגה לתוך הקהל המהווה לקוח של מערכת החינוך- תלמידים צעירים. כניסה של אלטרנטיבה כזו טומנת בחובה  איום לבית הספר ולערכים שהוא מייצג , וגם הזדמנות למוסדות האלה להשתנות מן היסוד בכך שיתנו מענה לאתגר הזה.

לעוד אירועים וסיפורים משמעותיים מ 2015 בתחום של טכנולוגיה וחינוך הורידו את EdTech Mindset #3

כיצד יכולה טכנולוגיית VR להשפיע על החינוך?

$
0
0

ביום שני, 7/03/2016 קיימנו סדנה בנושא VR (מציאות מדומה) וחינוך במסגרת כנס SXSW באוסטין, טקסס, בה עסקנו בשאלה זו.

בסדנה הצגנו את ההזדמנויות הרבות שטכנולוגיית VR מאפשרת לעולם החינוך, ערכנו השוואה בין VR ובין סרטם של האחים לומייר “רכבת נכנסת לתחנה”, שהוא למעשה הסרט הראשון שהוקרן בציבור, ולמדנו מתוכה מספר דברים חשובים: ש-VR חייבת להתעלות מעל “אפקט הוואו” ולהתמקד בתוכן חינוכי בעל ערך פדגוגי משמעות, ושטכנולוגיה זו תצליח רק אם תשכיל להפוך לחוויה חברתית ולא אינדיבידואלית.

לאחר מכן התנסינו במספר יישומי VR חינוכיים: Google Expeditions, המאפשר למורה לקחת את תלמידיו לסיור משותף בכל מקום בעולם באמצעות שימוש ב-Google Cardboard; מספר יישומים חינוכיים עבור Oculus Rift, שהציג פרננדו לזדמה, ראש המעבדה לחדשנות בלמידה באוניברסיטת צ’יוואווה במקסיקו; ואת הפרויקטים של MindCET Ex, צוות יזמי הבית שלנו: Graviton, המאפשר לתלמידים לחוות גרביטציה בעולמות שונים (פרויקט שהתחיל כפרויקט מורים בתוכנית עמיתי MindCET); ושני פרויקטים שמטרתם יצירת אמפתיה בקרב תלמידים: I am the other – לחוות את המציאות מנקודת המבט של בעל חיים, ו-I get the other, המאפשר לתלמידים לחוות סיטואציות חברתיות שונות בגוף ראשון.

לאחר ההתנסות התחילה העבודה האמיתית: לאפיין חוויית VR חינוכית, על פי אתגרים חינוכיים שהצבנו עבור כל אחת מהקבוצות, תוך שימוש ב-VR Product Canvas שיצרנו עבור הסדנה, ולהציג אותם במליאה. הרעיונות שעלו בסדנה היו מרתקים ומעוררי השראה.

סיימנו את הסדנה בפאנל מומחים בנושא “כיצד עשויה VR להשפיע על החינוך” בהשתתפות פרופ’ רנה הובס, העוסקת באוריינות דיגיטלית; ד”ר ג’רמי רושל מהמרכז לטכנולוגיה ולמידה ב-SRI, ג’ניפר הולנד מצוות Google Expeditions ואבי ורשבסקי, מנהל MindCET.

 

7 טיפים למורים: כיצד ליצור כיתות מאוזנות מגדרית במקצועות מדעיים טכנולוגים

$
0
0

כפי שכבר כולנו יודעים, בכיתות המדעיות והטכנולוגיות בתיכון יש פחות (לעיתים הרבה פחות) תלמידות מתלמידים. העניין בהעלאת אחוז הנשים במקצועות אלו איננו רק עניין פמיניסטי סקטוריאלי, אלא משהו שחשוב לכולנו:

  • חשוב לחברה – ככזו שמאמינה בערכים של שיוויון (הזדמנויות).
  • חשוב לכלכלה – כי אי ניצול של המשאבים האנושיים של המדינה מקטין את הצמיחה האפשרית.
  • חשוב לחברות מסחריות – שהבינו כי ציוותי פיתוח ומחקר מגוונים יותר הם גם יעילים יותר.
  • חשוב לנשים – משום שפערי השכר (לטובת הגברים) במקצועות אלו נמוכים יותר.

במגזר דובר העברית בארץ, כבר בשלב בחירת המגמות בתיכון, מספר הבנות שבוחרות  במקצועות כמו פיזיקה ומדעי המחשב, נמוך מאוד ולאורך השנים ישנה נשירה נוספת. החשיבות של לימוד מקצועות אלו כבר בתיכון נובעת מכך שהדבר פותח בפני התלמידות תפקידים בתחומים אלו בצבא, מקל עליהן להמשיך במקצועות אלו באוניברסיטה, ומאפשר להן להשתלב בעבודה בתחום זה בעתיד.

המצב הוא תופעת לוואי של גורמים רבים הקשורים לסטראוטיפים מגדריים, יחס החברה לנשים ועוד. למרות מגוון הגורמים, גילינו שמורים יכולים לשנות אותו!

במסגרת מחקר שערכנו ב-MindCET, למדנו כי גם כאשר מורים פוגשים את התלמידים לאחר שבחרו מגמות, כלומר בכיתה י’, יש להם השפעה רבה על המאזן המגדרי בכיתות ועל הנכונות של התלמידות לבחור ולהתמיד במקצועות אלו. במסגרת המחקר, צפינו במורי פיזיקה אשר להם כיתות מאוזנות מגדרית לאורך זמן, ומצאנו שיש דפוסים המשותפים לכולם, שיכולים להסביר את אחוז התלמידות הגבוה בכיתותיהם. עוד למדנו, כי בנות אינן צריכות יחס מיוחד או תכנית לימודים מיוחדת; כל מאפייני ההתנהגות של המורים במחקר יכולים להגדיר “מורה טוב”, ללא קשר למגדר.

רוב המורים לא עשו מאמצים מיוחדים כדי לקדם בנות, אלא פעלו מתוך תפיסת עולמם החינוכית-ערכית ומתוך רצון לקדם את תלמידיהם. מעדויות המורים, עולה כי בערך שנתיים עברו מרגע שהגיעו לבית הספר או ערכו שינוי בדרכי ההוראה שלהם, עד אשר נראה שינוי באיזון המגדרי בכיתה, ולאחר שנוצר המצב, הוא נשאר קבוע ללא שינויים משמעותיים.

סיכמנו את ממצאי המחקר ל-7 טיפים שאתם יכולים ליישם בכיתה ולקדם בכך שינוי גם בכיתות שלכם. כדי להיות נאמנים ומדויקים ככל שניתן, צילמנו את המורים עצמם, שיספרו לכם באופן אישי איך הם יוצרים את הקסם, מה הדגשים שהם שמים ומדוע כל אחד מטיפים המופיעים כאן חשוב. כל הסרטונים בכתבה זו כמו גם סרטונים נוספים ניתן למצוא כאן.

 7 טיפים שאפשר ללמוד ממורים שיוצרים כיתות מאוזנות מגדרית:

את הטיפים ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות, אחת שעוסקת ביחסים והשנייה שעוסקת בדרישות ובמסגרת.

יחסים: חשוב מאד לטפח את היחסים עם התלמידים בכמה מישורים: קשרים אישיים בין המורה לכל אחד מהתלמידים, קשרים קבוצתייים בין התלמידים לבין עצמם, וקשרים עם נושא הלימוד.

1) יחסים אישיים

כל מורה יודע/ת שקשר משמעותי עם התלמידים הוא אחד הכלים החשובים שיש לנו כדי ללמד ולחנך. היחסים הללו מעלים את המוטיבציה והמחויבות של התלמידים וכן את מידת ההשקעה שלהם במקצוע הספציפי. הקשר בא לידי ביטוי לא רק בשיחות אישיות והיכרות עם חייו של כל אחד מהתלמידים, אלא גם בפניות אישיות במהלך השיעור ובמתן הזדמנויות שוות לכל התלמידים. חשוב לציין כי גם אם הפנייה האישית היא הערה, כל עוד היא נאמרת בצורה מכבדת, היא משדרת לתלמיד מסר: “אני רואה אותך. את/ה משמעותי/ת”. אם גם אתם תשתפו את התלמידים בהיבטים מסוימים מחייכם, החיבור יהיה הדדי יותר ולכן משמעותי יותר.

 ליאור בר, מורה לפיזיקה, מספר על חשיבותם של היחסים האישיים עם התלמידים

2) יחסים קבוצתיים

אחד המצבים המורכבים שמכיר כל מורה מקצועי, הוא הקושי ליצור קבוצה מלוכדת מאוסף של תלמידים, המגיעים מכיתות אם שונות. עם זאת, כאשר קיימים קשרים קבוצתיים משמעותיים בין התלמידים לבין עצמם ובין המורה לקבוצה, הדבר מאפשר לתלמידים להרגיש בנוח, מקטין את החשש מטעויות, מעלה את רמת הביטחון ומוריד את התחרותיות. מאפיינים אלו מקלים על התלמידים ובעיקר על התלמידות להביא עצמן לידי ביטוי בצורה מיטבית.

 אורנה גפן, רכזת פיזיקה, מדברת על חשיבותה של הלכידות הקבוצתית בכיתה

3) יחסים עם נושא הלימוד

ככל שנושא הלימוד קשור יותר למושגים אחרים שהתלמידים מכירים והם בעלי משמעות בחיי היום-יום ולחוויות של התלמידים בהקשרים אחרים, כך ההבנה של הנושא טובה יותר. על מנת לעשות זאת, אפשר להשתמש במספר טכניקות:

  • להדגים לתלמידים את הנושא הנלמד בחיי היום-יום, בהם באה לידי ביטוי תיאוריה מסוימת.
  • לחבר את הנושא לחוויה פיזית או חושית שהתנסו בה, הקשורה לתיאוריה.
  • לשתף אותם בסיפורים על המדענים והתקופות בהם התגלו תיאוריות אלו.
ד”ר אורנה לביא, מדוע חשוב לחבר את התלמידים לחומר הלימוד?

חשוב להשקיע זמן ומשאבים נוספים על מנת ליצור אווירה נעימה וקשרים טובים עם התלמידים. אך יחד עם זאת, חשוב מאוד שהאווירה הטובה והנעימה לא תבוא על חשבון דרישות וציפיות מהתלמידים, שכן למדנו מהמורים שהגדרת מסגרת ברורה נדרשת לשם יצירת כיתות מאוזנות מגדרית.

מסגרת ברורה: יש להגדיר מסגרת ברורה, הן מבחינת הדרישות שהתלמידים נדרשים לעמוד בהן (לימודיות והתנהגותיות) והן מבחינת הסדר והארגון של הסביבה.

4) הצבת דרישות לימודיות והתנהגותיות ברורות

היום מובנת לכולם החשיבות של הצבת גבולות ברורים בפני ילדים, אך המאמץ הנדרש מאיתנו המבוגרים כדי לעשות זאת גדול מאד, ורבים מוותרים בשל כך. הדרישות הברורות, מאפשרות לתלמידים לפעול בתוכן בחופשיות, מבלי להרגיש צורך לבחון אותן בכל פעם מחדש. הגבולות משרים ביטחון וודאות ועל ידי כך מורידים את רמת החרדה ומאפשרים לתלמידים להתרכז בעיקר – בלימודים. כל אחד מהמורים במחקר הגדיר את הדרישות המשמעותיות ביותר עבורו (הן השתנו ממורה למורה), ורק אותן הם הציגו בפני תלמידיהם (כבר בשיעור הראשון). כל המורים הקפידו על אכיפת הדרישות שהציבו, ללא פשרות, לאורך השנה.

קובי שוורצבורד, מרכז תחום מדעים, מסביר מדוע חשוב להציב לתלמידים דרישות ברורות

5) הקפדה על לוח מסודר

לא כל התלמידים בגיל התיכון כבר פיתחו את היכולת לברור את העיקר מהטפל ולסכם בצורה יעילה דיון שנערך בכיתה. קשה מאוד ואף בלתי אפשרי לוודא כי כל תלמיד כתב את הנקודות החשובות במחברתו ויוכל לחזור אליהן בעת הצורך. על מנת להתמודד עם קושי זה, המורים מקפידים להתייחס אל הלוח כאל כלי התקשורת שלהם עם התלמידים, כלומר הם מוודאים שהדברים החשובים תמיד יופיעו על הלוח ויצטברו במהלך השיעור. תרגילים ופתרונם נכתבים בצורה מסודרת ונמחקים לאחר מכן, וכך גם דברים שנכתבים כ”טיוטה” תוך כדי דיונים. הסדר מקל על התלמידים לדעת מה חייב להופיע במחברת ומה פחות חשוב, ונותן להם תחושת ביטחון שהמחברת שלהם תהיה יעילה ללימוד בהמשך.

 ליאור בר, מורה לפיזיקה, מספר למה חשוב לשמור על לוח מסודר וברור

6) מבנה שיעור קבוע

כמורים, אנחנו יודעים מה מתוכנן לכל שיעור, מה היינו רוצים להספיק, ובהתאם לכך אילו אלמנטים יהיו בשיעור: זמן בדיקה של שיעורי בית, הוראה של נושא חדש, תרגול פרונטלי ועוד. התלמידים בדרך כלל לא מודעים למבנה השיעור ולכן מרגישים שהם חייבים התייחסות לקושי שלהם מיד ברגע שהוא עולה. כאשר למורה רצף שיעור קבוע יחסית והתלמיד יודע אילו אלמנטים יהיו בשיעור, יהיה לו קל יותר להתמודד עם הקושי עד לנקודה בה יאפשר המורה מענה עליו. למשל: כאשר תלמיד מגיע עם שאלות משיעורי בית, הוא יכול להמתין עד לזמן בו עוברים בכיתה על שיעורי הבית, גם אם הדבר נעשה רק בסוף השיעור.

ד”ר אורנה לביא, מדוע חשוב לשמור על מבנה שיעור קבוע?

7) שיתוף ברצף ההוראה

בדרך כלל המורים לא משתפים את תלמידיהם ברצף הנושאים הנלמדים, וכך קורה שהתלמידים חווים כל נושא כעומד בפני עצמו ואינו קשור לנושאים שנלמדו לפניו או ילמדו אחריו. כאשר התלמידים מודעים לרצף, הקשרים בין הנושאים השונים ברורים להם והם מבינים כיצד נושא אחד מוביל לאחר. הדבר מאפשר להם לראות את התמונה הרחבה ועל ידי כך להבין טוב יותר הן את התמונה הרחבה והן כל אחד מהנושאים בנפרד. ממחקרים קודמים עולה כי הצורך לחבר את נושאי הלימוד להקשרים רחבים יותר, חזק יותר אצל תלמידות מאשר תלמידים, ולכן כאשר התמונה הרחבה נמנעת מהתלמידים, הבנות נפגעות יותר.

 קובי שוורצבורד, מרכז תחום מדעים, מספר מדוע חשוב לשתף את התלמידים ברצף ההוראה

לא צריך להיות קוסם כדי ליצור שינוי ולגייס בנות ללמוד טכנולוגיה ומדעים, ובכך לשנות את המאזן המגדרי במקצועות אלו. אני אופטימית ומאמינה שככל שנחשוף יותר מורים לטיפים הללו, ייתכן מאוד שבעוד כמה שנים כל התלמידים יוכלו לבחור באופן עצמאי וללא דעות קדומות את הנושא שמעניין אותם ללמוד.

אשמח לשמוע מכם בתגובות או בהודעות אם ניסיתם ליישם טיפים אלו ומה לדעתכם היתה ההשפעה. אורנה לביא orna@mindcet.org

המחקר נערך בשיתוף קרן טראמפ

קרדיט תמונה: Rawpixel.com/ shutterstock.com

הפוסט 7 טיפים למורים: כיצד ליצור כיתות מאוזנות מגדרית במקצועות מדעיים טכנולוגים הופיע ראשון בMindCET

חוויה, היטמעות ומרחק ביקורתי: מציאות וירטואלית ומציאות רבודה בחינוך

$
0
0

מאת רנה הובס

להורדת המגזין המלא באנגלית

זו אמת מוסכמת לטעון שאנחנו לומדים דרך חוויה, אבל נראה שכל דור צריך להמציא מחדש את החוכמה והמשמעות של רעיון בסיסי זה בחינוך. היום אנחנו מדברים על נוכחות – היכולת לשגר את הצופה לתוך עולם אחר. זהו כנראה כוח המשיכה העיקרי של מציאות וירטואלית ומציאות רבודה (AR/VR).

לאורך ההיסטוריה דרך הלמידה הטובה ביותר הייתה לשגר עצמנו מטאפורית לתוך הסיפור, בעזרת אינטראקציה עם מספרי הסיפורים של תרבותנו, בעודנו יושבים מסביב למדורת השבט. כיום, משחקים, סרטים ושאר המדיה הוויזואלית יוצרים אופן סיפור שהופך לדרך למידה חווייתית אמצעית. באמצעות שילוב תמונות, קולות, מוזיקה ואינטראקטיביות, אנשים חשים קרובים לדמויות ומעורבים בסיטואציות, מקבלים החלטות, מנתחים מצבים ופותרים בעיות. ג’ורג’ גרבנר, מומחה במדיה ובחינוך באוניברטסיטת פנסילבניה, העריך פעם שתקשורת ההמונים הינה המוסד החינוכי המרכזי של התרבות שלנו. על ידי שילוב מתוחכם של בידור ומידע, לומדים מוזמנים לחוש אמפתיה לגיבורי הסרטים ותוכניות הטלוויזיה, להרגיש מחוברים לחוויותיהם, וליישם את מה שלמדו מניסיונו של הגיבור בחייהם הפרטיים.

כיום, הטכנולוגיה החינוכית ממשיכה לאפשר למחנכים להתחבר לכוח העצום שבידי התקשורת ולנתב אותו ללמידה אקטיבית. בזמן שאנו מבחינים בכך שהדור הצעיר נעשה אדיש להרצאות, אנו רואים גם מורים יוצרים סביבות שדורשות מתלמידיהם להיכנס, לנתח, ליצור, לתהות ולפעול, בעזרת מגוון טקטסים, כלים וטכנולוגיות מודפסים, ויזואליים, קוליים, ודיגיטליים.

כחלק מהשינוי הדינמי בפרדיגמה בחינוך, מחנכים מזהים עתה את הפוטנציאל הרב שטמון בטכנולוגיה חינוכית ככלי לשינוי המבנה הפדגוגי הקלאסי של “שב ולמד”, והובלתו לכיוון של “נסה וחקור”, למשל דרך משחקים, או “צוֹר ולמד” בעזרת מדיה דיגיטלית.

על ידי שילוב המאפיינים של גיימינג ומדיה דיגיטלית כתומכי למידה, VR/AR מציעים לנו לשוב, באופן שמתאים למאה שלנו, לחלומו של דיואי על תלמידים שפועלים בעולם האמיתי, ולומדים מניסיון וממחשבה אודות פעולותיהם. בכל זאת, אם חוויות למידה טרנספורמטיביות הן מה שמאפשר לאנשים לממש את מלוא הפוטנציאל שלהם, VR/AR יכולים לעורר הערכה חדשה להחזרת אי-האמצעיות והאינטימיות ללמידה חווייתית, דווקא בצורתה האמצעית והאינטראקטיבית.

היטמעות מול מרחק ביקורתי

כמובן שחבישת ערכת ראש של VR/AR וחקירה של עולם וירטואלי אינם לגמרי כמו חוויות בעולם האמיתי. חוויית ה-VR/AR נוצרה ונבנתה בתשומת לב רבה. כל סוג מדיה נבנה, ו-VR/AR אינה היוצאת מן הכלל. כאשר תלמיד משתמש באפליקציית העיתונות הוירטואלית של עיתון ניו יורק טיימס כדי לחקור את “העקורים” – שם רואים מחנה פליטים סורים בלבנון – הוא או היא חשים שהם נמצאים שם. אך האשליה נבנתה בעמל רב על ידי צוות צלמי עיתונות, עורכים ומתכנתים. ההיטמעות אינה נוצרת; היא מיוצרת.

שלא כמו יוצר הסרטים או צלם העיתונות, שיכולים פשוט לתעד את מה שקורה בזירת ההתרחשות, יוצר המציאות המדומה חייב לערב את המשתמש דרך כוריאוגרפיה מתוחכמת של ההתרחשות על מנת ליצור תחושת היטמעות. יתכן שהאדם המתועד יתבקש לחזור על פעולה, והסיטואציה עשויה להיות מבוימת או מאורגנת מראש כדי לעמוד בתנאים שמכתיבה מצלמת 360 מעלות. הסימולציות הויזואליות כל כך עוצמתיות עד שהאשליות החזקות הללו יכולות להפריע לניסיון לספק נראטיב מאוזן והוגן. ההיטמעות העמוקה ש-VR/AR מספקת יכולה למנוע מהמשתמש לזהות שהמדיה היא סלקטיבית, לא מציגה תמונה מלאה, ותמיד מראה רק נקודת מבט יחידה.

והנה היבט בעייתי אף יותר: בהתחשב בכך שתפיסת המציאות של אנשים מעוצבת על ידי הוליווד, שדרות מדיסון ועמק הסיליקון, יתכן שתחושת ה”ריאליזם” של VR/AR תושג בסופו של דבר על ידי הכנסת המציאות לתבניות הייצוג של פרסומות ותעמולה, סרטי הרפתקאות ואקשן, ומשחקי מלחמה בגוף ראשון. מומחי מדיה זיהו כבר מזמן שיתכן שאנשים רואים “מציאות” מפולטרת כזו כאמיתית יותר מחוויות החיים שלהם. הרי זה מה שגורם לרבים לייצג את עצמם כמעין סלבריטאים במדיה החברתית.

עלייתה של VR/AR כטכנולוגיה חינוכית יכולה להציע פוטנציאל להידוק מערכת היחסים בין טכנולוגיה חינוכית לפסיכולוגיה תפיסתית, תקשורת, מדיה ולימודי תרבות. זוהי מטרה חשובה. ככל שמחנכים ישתמשו יותר בטכנולוגיית VR/AR לצרכי למידה, הם יצטרכו גם להסביר לתלמידיהם איך VR/AR עובד. באמצעות הסיוע לתלמידים בניתוח ביקורתי ופירוק הרעיון שמאחורי המציאות המדומה, יעלו לדיון גם שאלות של כיצד ומדוע אשליית הנוכחות קיימת ונשארת. וכך משתנה הדרך בה אנחנו משתמשים במדיה.

פסימיסטים יוכלו לטעון ש-VR/AR היא רק עוד דרך להחזיר את הכוח לידי חברות הטכנולוגיה והמדיה הגדולות לקראת שליטה חזקה יותר על תוכן תוכניות הלימודים. קל לדמיין אפליקציית מציאות מדומה מתוחכמת – שנבנתה בממון רב בצורת משחק וידאו ונתמכה על ידי תאגיד נפט גדול – שלוקחת תלמידים לאיזור אסון של דליפת נפט ומעניקה להם שיעור סוחף במדע, שגם משכנע אותם שהתאגיד השקיע מאמצים רבים בניסיון להיות תאגיד חיובי ותורם לחברה. פעולות כאלה הן לא יותר מאשר סוג של תעמולה שלא תעזור כלל לשפר את החינוך.

אך כמעט מהרגע שהם חווים את המדיה הזאת, תלמידים ומורים מבקשים ליצור תוכן מציאות מדומה בעצמם. אופטימיסט אולי יזהה זאת כמצב שבו מחנכים ותלמידים לא רק מקבלים מוצרי טכנולוגיה חינוכיים, VR/AR יכולה להצטרף לפדגוגיית “צור ולמד”, ולקדם את יכולותיהם להיות יוצרי תוכן.

תלמידים בימינו מצפים “להתווכח” עם המדיה שהם פוגשים, וציפייה זו צריכה לעצב את העתיד של VR/AR. אני יכולה לדמיין כיצד VR/AR בחינוך עוזר לתלמידה ולמורה לייצג אחת בפני השנייה את חוויותיהן הייחודיות והאישיות  באופן שבונה את יכולתן לצבור ידע, להכיר במורכבות, לכבד מגוון תרבותי, וכך לפתח אכפתיות גבוהה יותר לחייהם של אחרים.

הפוסט חוויה, היטמעות ומרחק ביקורתי: מציאות וירטואלית ומציאות רבודה בחינוך הופיע ראשון בMindCET


“זה כלי חדש, ואנחנו צריכים להחליט איך להשתמש בו. לא ליהפך”שאלות ותשובות עם דיוויד וולינסקי

$
0
0

דיוויד וולינסקי הינו כותב ועורך מקצועי, כיום עצמאי אך בעבר ערך וכתב עבור ה-NBC, Comedy Central, IFC, The Onion ועוד. בנוסף יצר ולימד קורסים לתכנות משחקים באוניברסיטת דה-פאול ואוניברסיטת יוטה.

להורדת המגזין המלא באנגלית

  • מה מביאה המציאות המדומה לחוויית הגיימינג?

אני חושב שהשאלה צריכה להיות: “מה מביא הגיימינג לחוויית המציאות המדומה?” אין לנו עדיין אפשרות באמת לענות על אף אחת מהשאלות האלה בגלל שאנחנו עדיין חוקרים אותן והופכים בהן כל יום, לפעמים באומץ ולפעמים לא. אך לא משנה כיצד ננסח את השאלה, ההתבוננות באנשים המתלבטים ומתקדמים במסע לעבר היכן שהם חושבים שנמצא כוכב הצפון, היא מלאה באפשרויות מסעירות או חסרה לגמרי ברעיונות חדשניים. טכנולוגית ה-VR עצמה אינה חדשה. ראינו ניסיונות כאלה בעבר. מה ששונה הפעם הוא שהפתרונות הטכנולוגיים סגרו את הפער והם פותחים את הדלת לעידן חדש של ניחושים וניבויים מלהיבים בנוגע לשימוש הטכנולוגיה. הפרוטוטייפים שראינו בשנות ה-80 המאוחרות עם הקסדות והמשקפיים לא היו כל כך רחוקים ממה שקורה עכשיו, אבל פנים המכונה השתנה לחלוטין בכל הקשור לכוח. המגבלה האמיתית נותרה בעינה: יכולת התפיסה שלנו.

אותו הדבר קורה עם משחקי וידאו. למי שלא עוקב מקרוב אחר משחקי וידאו, ההבטחה הגדולה שגלומה ב-VR  היא הפוטנציאל לדרך חדשה לספר סיפורים או ליצור סוגים חדשים של משחקים שלא יכולנו ליצור בעבר. זו היא חצי-אמת. אמנם זה נכון שלא כל מוצר ינפץ את התפיסה שלנו ויפוצץ לנו את המוח – זה יהיה מאוד מעייף אם כן – משחקי וידאו עדיין מושרשים עמוק בחשיבה שמאפיינת את שנות ה-80 וה-90. הרבה חברות משחקים גדולות חושבות שכבר “גילינו את כל הז’אנרים”, ואנשים רבים חושבים ש-VR  היא לא יותר מחזית חדשה שמאפשרת לקחת משחקים קיימים למחוזות חדשים. אני זוכר שב-Oculus Connect הראשון – כנס לחיזוק קהילת המפתחים לפלטפורמה של פייסבוק – עיתונאי טכנולוגיה הרים את ידו ושאל את הצוות של Oculus אם השלט לערכת הראש של ה-VR  שלהם יהיה דומה לחרב או לשלט רגיל עם ג’ויסטיק וכפתורים. מוקדם יותר היום מפתחת  VR אמרה לי שהיא עשתה סקר על סוגי המשחקים שאנשים רוצים לראות ב-VR: אחת הבחירות הייתה משחק פלטפורמה –  סוג משחקים דוגמת סופר מריו. אם אנחנו באמת רוצים להתקדם, הרעיונות הישנים צריכים לפנות את מקומם.

מקרים אלה אינם יוצאים מן הכלל, הם גם לא בהכרח מייצגים את מה שקהילת מפתחי המשחקים שואפת לקדם. אבל אפילו בלי VR, תעשיית המשחקים שרויה בתרדמת כבר תקופה ארוכה, למעט מקרים מבודדים של מפתחים עצמאיים שעושים דברים משוגעים, כיפיים ומסעירים. בכל מקרה, אני מוצא עצמי תוהה אםVR  ומשחקי וידאו, הם מה שהלקוחות רוצים או מה שחברות הטכנולוגיה והמשחקים רוצות שאנשים ירצו, כי הקונסולות הבאות שהן ישחררו פשוט יהיו סתם מחשבים. זו טעות לחשוב שטכנולוגיה חדשה לבדה יכולה להעצים אותנו מכיוון שאנחנו עדיין צריכים בני אנוש שיקחו אותנו לשם. בדיוק כשם שזה לא התפקיד שלVR  ללמד אותנו מהי אמפתיה – זה התפקיד של אנשים שנמצאים “בתוך” ו”מחוץ” למשחקים להמציא דברים חדשים ולחשוב מהי המשמעות של יצירתיות בבנייתם. התמקדות בת עשרות שנים בגרפיקה בלבד הביאה לכך שתעשיית המשחקים התעלמה מהיבטים שאחראים ל-50% ממה שהופך משחק דיגיטלי לטוב מלכתחילה. למשל, נעשו מעט מאוד שיפורים לאינפוט שלנו במשחק או לשלטי המשחקים.  VR יכולה לעזור לאנשי התעשייה לשנות מסלול ולתפוס כיוון טוב יותר, השאלה היא אם זהו רצונם. זהו כלי חדש, ואנחנו צריכים להחליט איך להשתמש בו. ולא ליהפך.

  • האם תעשיית המשחקים מובילה את הפיתוח של המציאות המדומה?

אני חושב שכן, אם נשווה את זה לסרטים ולמוזיקה. אבל זה הגיוני, בגלל שגיימינג דחף כל כך הרבה מהפיתוחים ומאימוץ הפיתוחים של טכנולוגיות שונות בעשרות השנים האחרונות. הסוליטייר על המחשב שלך? הוא נכנס לשם במטרה ללמד אותך איך להשתמש בעכבר. אני לא יודע אם אפליקציות VR  לפרודקטיביות הן משהו שהוא יותר מאשר שיווק אגרסיבי הכרחי כדי להוכיח שהטכנולוגיה יכולה לעשות יותר, אבל כן ראיתי בניו יורק טיימס שלהקת הראפ Run The Jewles יצרו וידאו יעודי ל-VR, או שהקומיקאי-מוזיקאי רג’י וואטס עושה ניסויים מוזרים בהופעות עם VR. זוכרים את פיטר גבריאל ודייוויד בואי ששיחקו עם CD-ROM? זה אותו דבר. לדעתי אנשי קריאייטיב הבינו מזמן את מה שאנשי משחקי הוידאו מתחילים להבין רק עכשיו – שהם אמנים. כלומר, אנשים שיוצרים משחקים לא תמיד צריכים ליצור “משחקים”. הם לא היו זקוקים ל-VR  כדי לחשוב מחדש מה העבודה שלהם, אבל אני מקווה שיהיה להם ברור שהקסם של VR  ושל גיימינג הוא הרבה מעבר להשתלת חוויות מוכרות במדיום חדש, אלא פיתוח תפיסה חדשה והרחבת הבסיס והחווייה של רגעי המשחק – כמו למשל הפעם הראשונה שהזזתם את מריו ב-360 מעלות במריו 64, או הפעם הראשונה ששלטתם בתנועה של המחבט בפּוֹנְג. משחקים צריכים להתפתח למקום בו הם יכולים להתנתק מהחשיבה שהם בכלל יודעים מהם “משחקים”. ואני מקווה שכמו שמוזיקאים, קומיקאים, יוצרי קולנוע ושאר יוצרים ניגשים לקצוות הפרומים של היצירה שלהם, כך גם השאיבה מתחומים אחרים ושיתופי פעולה יובילו לפיתוחים חדשים, ולא מירוץ חימוש בין מדיומים ותעשיות שונים.

  • אומרים ששנת 2016 היא שנת ה-VR. האם זו פריצה אמיתית לשוק? או שזו בועה?

האמת היא שלא שמעתי את זה! אבל דיכוטומיות כאלה הן חלק מהכיף של טרנד או טכנולוגיה חדשים: האם זה יחזיק מעמד? אני יכול לומר שאני רוצה שזה יחזיק מעמד, זה תלוי בדחיפה ובשיתוף הפעולה שהטכנולוגיה תקבל מאנשים, ובאומץ שלהם לעשות דברים שהם לא עשו בעבר. הרי זו הפואנטה של לעשות משהו חדש, לא? כשסרטים וטלוויזיה עברו מ-DVD ובלו ריי לפורמטים דיגיטליים אבדה לנו הגישה להערות הבימאי. לכן אנחנו צריכים לוודא שלא מוכרים לנו משהו חדש על חשבון משהו מהישן.

אני מבין את הסלידה של אנשים מסיכונים, אבל אני חושב שכולנו נהיה מאוכזבים למדי אם הביטלס היו מוציאים את האלבום הלבן ב-VR  וכל מה שהיה קורה במציאות המדומה הזו זה שהייתם יושבים בכיסא ומתבוננים בפטיפון, בלי לזוז, ותוהים למה אתם אפילו לא יכולים לקום כדי להפוך את התקליט.

זו תהיה בועה אם כל מה שנקבל מהטכנולוגיה זה עצלנות, אבל למען האמת עוד מוקדם לתאר את זה ככה. זו טכנולוגיה מעניינת, והשוק כרגע הוא עדיין קומץ קטן של מאמצים מוקדמים, חלקם נלהבים וחלקם סקפטיים. מי שמתכנן לעשות הרבה כסף מתוכנות VR  בשניים-עשר החודשים הקרובים, צפויה לו אכזבה מרה.

הפוסט “זה כלי חדש, ואנחנו צריכים להחליט איך להשתמש בו. לא ליהפך” שאלות ותשובות עם דיוויד וולינסקי הופיע ראשון בMindCET

לדוג, לחלק מתנות ולעמוד כמו עץ: חמישה טיפים שיקחו את הפיצ’שלכם מ”בסדר”ל-“וואו”

$
0
0

מאת: תמר אפרת

רגע לפני שמתחילים אירועי התחרות הגלובלית לסטארטאפים מתחום ה-EdTech (Global EdTEch Startups Awards), בה משתתפים יותר מ-400 סטארטאפים מרחבי העולם, החלטנו לשתף אתכם היזמים במספר טיפים, שיהפכו את הפיצ’ שלכם מ”בסדר” ל-“וואו”, מעוד פיצ’ שכבר שמענו, לכזה שיזכרו וידברו עליו.

תדוגו את הקהל שלכם

כל פיצ’ חייב להתחיל עם “Hook”. מה זה “Hook”? אתם שואלים, אותו קרס שמחברים לחכה על-מנת לתפוס דגים, חברו אותו לפיצ’ שלכם על-מנת לדוג את הקהל מהרגע הראשון. ה-“Hook” הוא הדרך בה אתם פותחים את הפיצ’ שלכם, המשפטים הראשונים היוצאים מפיכם. אתם חייבים לתפוס את הקהל שלכם ולהביא אותו עד לקצה המושב, רק מכיוון שהאנשים בקהל רוצים לשמוע עוד ממה שיש לכם להגיד.

“Hook” יכול להיות אביזר או עזר ויזואלי כמו וידאו. הוא גם יכול להיות משפט פרובוקטיבי שיגרום לקהל להרגיש חוסר-נוחות, או לחילופין משהו שיעורר את סקרנותם. הוא יכול להיות סיפור קצר, ציטוט מעניין או אפילו בדיחה.

הנה דוגמא שאני אוהבת ל-“Hook” מעולה, ולמרות שזה לא פיצ’ של סטארטאפ, עדיין אפשר ללמוד ממנו המון: http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation?language=en#t-7962
בהרצאת Ted הזו, דן פינק העוסק בניתוח תעסוקתי, שובה את הקהל ומעורר בהם את הדחף לדעת על מה הוא באמת הולך לדבר.

טיפ על הדרך: אל תתחילו את הפיצ’ שלכם בשאלה. הטריק הזה ישן וכבר מיצה את עצמו. אם בכל זאת החלטתם להתחיל בשאלה, תדאגו שלא תהיה טריוויאלית אלא כזו שתאתגר את הקהל ותגרום לו לחשוב.

תחלקו מתנות

או במילים אחרות – איך לגרום לכל אחד בקהל להרגיש שאנחנו מדברים רק אליו?

אין ספק שזו עבודה קשה לעמוד מול קהל גדול ולספר לו על הרעיון או המוצר שלך. אבל מה שנהדר בזה, הוא שאפשר להפוך את זה לחוויה מאוד אינטימית. במקום לבהות בנקודה לא ברורה בסוף החדר או להשקיע את כל האנרגיות בחלק קטן מהיושבים באולם, פזרו את תשומת-הלב בין כל הנוכחים, ותעניקו לכל אחד טעימה קטנה ממכם.

אז מה הן המתנות האלו שאנחנו מחלקים? בכל רגע נתון, תבחרו אדם מהקהל, תסתכלו לו או לה עמוק בעיניים ובמשך שניות ארוכות תעניקו להם את ה”מתנה” שלכם. ה”מתנה” היא תשומת הלב והתקשורת האישית שאתם יוצרים עם אותו אדם. האנשים מלפני מאחורי ומצדדי האדם שבחרתם ירגישו גם הם שקיבלו “מתנה”. אל תפסחו אל אף אחד מהנוכחים, כולם חייבים להרגיש שהם קיבלו מכם מתנה.

זוהי דרך מצוינת לתקשר באופן אישי עם הקהל ולהשאיר עליו רושם עמוק.

תנוחת העץ

זוהי עובדה ידועה שלשפת גוף ישנה השפעה אדירה. קריטריון מכריע ברושם שתשאירו על הקהל שלכם הוא הדרך שבה אתם עומדים מולו. עומדים עם ידיים בכיסים? מטיילים הלוך ושוב על הבמה? אולי בכלל אתם משחקים עם אחד האביזרים?

אחת הדרכים לעמידה נכונה מול קהל היא “תנוחת העץ”. קומו לרגע מהכיסא המשרדי הנוח עליו אתם יושבים (כן, ממש עכשיו) וקפצו במקום. התנוחה בה נחתם – זו התנוחה הנכונה בה עליכם לעמוד מול קהל. שתי כפות הרגליים נטועות היטב בקרקע, הראש מעט מתוח כאילו יש חוט דמיוני המושך אותו מעלה, והידיים נחות להן בצדי הגוף. בדיוק כמו עץ.

טיפ על הדרך: רגעים בודדים לפני העלייה לבמה, קפצו כמה פעמים. זה משחרר לחצים, מעלה את רמת האנרגיה והכי חשוב – מזכיר לכם איך לעמוד נכון.

הקול בראש

ישנן שלוש רמות שונות של קול על הבמה. הראשונה היא זו שבקושי שומעים בשורה השנייה מה אתם אומרים, השנייה היא בדיוק הרמה שאתם רוצים להיות בה, והשלישית – כנראה שאתם כבר צועקים. בקשו מחברים שיעזרו לכם לקבוע מהי רמת הקול שלכם, הם יוכלו להגיד לכם אם עליכם לדבר חזק או חלש יותר.

טיפ חשוב נוסף הוא להיזהר ממונוטוניות. אם יש לכם משהו חשוב לומר, העבירו את המסר דרך משחק עם הקול שלכם. אם אתם מדברים על משהו עצוב, אולי כדאי להחליש מעט את רמת הקול. התאימו את רמת הקול שלכם לתוכן שעליו אתם מדברים ברגע נתון.

היה מוכן

הסעיף הזה מובן מאליו, אך עם זאת אני חושבת שמגיע לו פוסט משל עצמו.

להיות מוכנים לפיצ’ זה הרבה יותר מאשר לדעת על מה תדברו ומה תגידו. להיות מוכנים זה לדעת בדיוק מיהו הקהל שלכם, להיות מוכנים זה להתאים את הפיצ’ למטרות שלכם (משתתפים בתחרות? מציגים למשקיעים?), להיות מוכנים זה לשנן את הפיצ’ אבל חלילה לא לדקלם אותו על הבמה.

בהקשר של פוסט זה, להיות מוכנים לפיצ’ זה להתחיל לראות כמה שיותר פיצ’ים של אחרים, לשים לב מה ה-“Hook” שלהם, לשים לב למתנות שהם מחלקים ולצורת העמידה שלהם. האם הם עושים זאת נכון? אפשר ללמוד המון מהתבוננות באחרים, גם אם הפיצ’ים שלהם מוצלחים וגם אם היו להם המון טעויות בדרך. נתחו כמה פיצ’ים ואז נסו זאת בעצמכם, עדיף מול קהל מוכר, כזה שיוכל לתת לכם פידבק.

קצרה היריעה מלהכיל את כל מה שיש לספר על פיצ’ים, אך הטיפ הכי טוב מבחינתי הוא שבסופו של דבר, תזכרו להנות על הבמה.

הטיפים בפוסט זה מבוססים על החומר הנלמד בקורס “business Communication” שלמדתי במהלך לימודי ה-MBA  שלי ב-IDC, והוא ניתן ע”י אביגיל טננבאום ומייקל וייץ, שניהם מאמנים של דוברי Ted.

הפוסט לדוג, לחלק מתנות ולעמוד כמו עץ: חמישה טיפים שיקחו את הפיצ’ שלכם מ”בסדר” ל-“וואו” הופיע ראשון בMindCET

מהו “הרוטב הסודי” שבלעדיו לאקסלרטור אין זכות קיום?

$
0
0

לא מזמן התחלנו את ההרשמה למחזור החמישי שלנו. פתיחת מחזור חדש הוא תמיד זמן טוב להרהורים וחשבון נפש. ובעיקר בשאלה העיקרית שמטרידה אותי לאורך כל השנה – מה אקסלרטור בעצם נותן ליזמים שלו? איפה הערך האמיתי שלנו? האם אני בתור יזמית הייתי רוצה ללכת לתוכנית כזו? אני מניחה שזו שאלה שמטרידה כל אקסלרטור, אם כי אני כמובן רואה את הדברים ... קרא עוד

הפוסט מהו “הרוטב הסודי” שבלעדיו לאקסלרטור אין זכות קיום? הופיע ראשון בMindCET