אם בעבר הלא הרחוק מיתוס המגהפיקסל היה מדד לאיכות הפלט של המצלמות הדיגיטליות, הרי שבימינו, גם אצל אנשי השיווק וגם אצל הציבור הרחב, מזמן כבר הפסיקו “לספור את הפיקסלים”.
אבל חשוב מכך, תעשיית הצילום הדיגיטלית הפסיקה את המרדף אחרי הפיקסלים הנוספים ותחת זאת, משקיעה בפיתוחים שעומדים לעשות מהפכה בעולם הצילום.
הסנונית הראשונה הייתה מבית מדרשו של החוקר רן נג אשר עמל על עבודת הדוקטורט בנושא “Digital Light Field Photography” (צילום שדה אור דיגיטלי) ואשר הקים את חברת הסטראט-אפ Refocus Imaging שלימים הפכה להיות Lytro.
המצלמה שפיתחה Lytro שהחלה להימכר בתחילת ב-2012, הייתה מצלמת שדה האור הראשונה הזמינה לציבור הרחב. המצלמה, בעת צילום התמונה, “תופסת” את כל האור המגיע בו זמנית ממקורות שונים ובזויות שונות, זאת בשונה מהמצלמה הקונבנציונאלית, שמרכזת את כל הקרניים ומעבירה אותן דרך תחום מצומצם.
המשמעויות של הפיתוח הזה, הופכות את עולם הצילום על פיו: ניתן להתמקד בעצם בתמונה גם לאחר הצילום ואין צורך לקבוע טרום הצילום במי או במה רוצים להתמקד כמקובל בצילום מסורתי. התמונות יוצאות חדות גם בתנאי תאורה נמוכים, ואף ניתן ליצור תמונה בתלת מימד.
במהלך השנים האחרונות, החלו הטלפונים הסלולרים לכרסם במעמדן של המצלמות הייעודיות. אולם, עד ממש לאחרונה יכולות כמו זום אופטי או ייצוב תמונה, לא היו זמינות בסלולר. כעת הדברים השתנו גם כאן.
סמסונג לאחרונה הכריזה על גירסת מצלמה למכשיר הדגל שלה, הגלקסי S4 הכוללת זום אופטי. נוקיה השיקה בשנה שעברה את הנוקיה 808 הטלפון הראשון המגיע עם טכנולוגיית ה- Pureview ורק לאחרונה הכריזה על הנוקיה לומיה 1020, מכשיר הווינדוס פון הראשון עם הטכנולוגיה המדוברת, שתוקפת את הנחיתות האופטית של הטלפונים הסלולריים לעומת המצלמות בצורה מעניינת:
בכדי עדיין ליצור מכשירים דקים וללא עדשה גדולה מאחור, אך בכל זאת להתגבר על מגבלות האופטיקה שנובעות מכך, החליטה החברה הפינית לבחור דווקא בזום הדיגיטלי, ובאמצעות חיישן של 41 מגהפיקסל (פי כמה מכמות הפיקסלים במצלמה דיגיטלית ממוצעת), מתאפשר להגדיל את התמונה – מבלי לפגוע באיכותה.
HTC הלכה לכיוון אחר: במקום להעמיס כמות עצומה של פיקסלים, מהנדסי החברה הגדילו את הפיקסלים בחיישן המצלמה של טלפון ה- HTC ONE, כך שבאמצעות ארבעה מגה פיקסל בלבד, הם שיפרו את יכולות הצילום בחושך כמו גם ייצוב תמונה ועוד.
אולם לא רק העדשות וחיישני המצלמה תורמים לחדשנות בעולם הצילום. המעבדים החזקים מאפשרים לצלם מספר רב של תמונות בפרק זמן מצומצם ומאפשרים לבחור את הרגע בדיוק אותו רצינו לצלם, למחוק אדם אשר נכנס לתמונה מבלי ששמנו לב, לצלם וידאו ותמונות סטילס בו זמנית ועוד ועוד.
את היכולות שמציגה המצלמה של Lytro, נראה בקרוב גם בטלפונים הסלולריים, בזכות חברה בשם Pelican Imaging, שעובדת עם מספר יצרניות (ביניהן נוקיה), כדי להביא את בשורת צילום שדה האור שאיתו פתחנו לכף ידנו, כבר בשנה הבאה:
*תמונת הכותרת צולמה על ידי קובי פלשמן.