אין זה סוד שמודלים כלכליים זוכים ליחס חשדני (ולעתים אף מזלזל) בקרב חוגים מסוימים. הטענה היא כי המודלים הם פשטניים מידי, מייצגים חלקים של תופעה, ההנחות שלהם מופרכות ובכלל כיצד ניתן ללמוד משהו מעולם שהקשר בינו לבין המציאות כל כך מרוחק, על גבול הדמיוני.
טענה דומה נשמעת גם כלפי האפשרות ללמוד ממשחקי המחשב שהילדים שלנו כל-כך עסוקים בהם. המשחקים מתקיימים בעולם קסום בו המציאות נמצאת בהשעיה, התופעות הנטמעות במשחק הן חלקיות, חוקיות המערכת נקבעת על פי שיקולים משחקיים (עידוד לעבור לשלב הבא, עיכוב מכוון ליצירת מוטיבציה, אתגר מתמשך, קושי הדרגתי) ותחושת הזמן והמרחב מעומעמות.
מחנכים, ומבקרי המודלים הכלכליים חוששים לאמצם כיון שאינם משקפים את המציאות בצורה אותנטית. אם למידה עיונית מבוססת על תוקף מדעי וייצוג נאמן של המציאות – איזו תועלת ניתן להפיק ממודל כלכלי או ממשחק שהקשר בינו לבין המציאות קלוש? ובכן – אולי הילדים יכולים להסביר לנו מדוע כדאי בכל זאת להשתמש במודלים כלכליים.
ב- Minecraft העולם שנבנה על ידי הילדים מורכב כולו מקוביות אפורות (מציאות חלקית ביותר). הבנייה עושה שימוש בחוקיות החומרים, עץ, אדמה, ברזל, זהב וקריסטל השאובה מעולם המתכות, אך החוזק של החומר נעלם עם הזמן בשל שיקולי המשחק. הילדים נשאבים למשחק מסיבות מגוונות, לרבות היצירה הרבה הכרוכה בו ויודעים היטב להסביר את ההיררכיה בין חוזק החומרים ולהצביע באותה נשימה על אבדן היכולת המסתורי רק בשל חלוף הזמן. אם תשאלו אותם הם יסבירו שבמציאות יהלום תמיד יהיה החומר החזק אבל המשחק ישעמם אם כל הזמן ניתן יהיה להשתמש בקריסטלים.
המודל הכלכלי כמו גם המשחק, הם כלים להבנה של תופעה ומאפשרים חקירה שלה. המודל הכלכלי מצביע על נקודה חשובה והיא קשר מסוים. הפישוט של המודל מסייע להבין את היחסים בין גורמים מעורבים. כך גם המשחק. תשאלו את הילדים! במשחק ההטייה מהמציאות היא ברורה ומפורשת (בניגוד לחלק מחומרי הלימוד) וככזו יוצרת הזדמנות לחשיבה ביקורתית, להבנה תוך התנסות במגבלות המודל שבבסיס המשחק (“ברור אמא שהחוזק של יהלום לא חולף עם הזמן – אבל אחרת לא יהיה משחק מעניין – כך נעניתי ששאלתי למה היכולת אבדה לפתע).
גם המודל הכלכלי יוצר מסגרת מועילה למחשבה ומזמין שיח ונקודות מבט שונות לחקירתו ובחינת הקשר המותווה בו. אז Minecraft הצליח לחדד לא רק למה משחקים הם אינטגרלים ללמידה אלא גם מדוע מודלים כלכליים, על אף התעלמותם מהיותנו יצורים לא רציונליים ומגורמים נוספים במערכת, מצליחים בכל זאת להסביר קשר חשוב כלשהו שיחסי הגומלין סביבו יכולים לסבך את הבנתו.
______________________________________________
מאת: עמליה בריל