Quantcast
Channel: MindCET
Viewing all articles
Browse latest Browse all 205

התפוח שנפל קרוב יותר לילד שלכם

$
0
0

בקרוב יגיע לארץ מייסד חברת אפל, ששמו סטיב, לדבר על חינוך. רגע… מה? לא! ברור שאני לא מתכוון לסטיב ג’ובס ז”ל.  נכון, גם סטיב ג’ובס נקרא מייסד חברת אפל. אבל לאמיתו של דבר, היו שניים. אמנם ג’ובס התפרסם יותר, אבל דווקא סטיב השני – ווז’ניאק יבל”א – היה זה שבנה את מחשב האפל הראשון.

 אז למה לא שמעתם על סטיב ווז’ניאק? קודם כל, בגלל שהכל היום קם ונופל על שיווק, וווז’ניאק לא היה איש של שיווק, אלא טיפוס של האקר ויוצר. הנה סיפור: ב-1971 עבד ג’ובס בחברת המשחקים אטארי. במאמצים לשכלל ולהוזיל את האטארי, הבטיחה החברה בונוס של 100 דולר לעובדים שיצליחו לתכנן לוח מחשב זול יותר. על כל שבב שיסולק מתכנון לוח האם, הציעה החברה בונוס של 100 דולר. ג’ובס פנה לווז’ניאק, הציע לו שישקיע בזה כמה שעות, והבטיח לו שייתחלקו בבונוס. ווז’ניאק צלל למקצה שיפורים והצליח לחסוך 50 שבבים מתכנון לוח האם. אז, חזר אליו ג’ובס ואמר לו שהיתה בעיה, והם קיבלו פחות כסף ממה שהובטח – ושילם לו 350 דולר במקום 2500. מספרים שאחרי עשר שנים, גילה ווז’ניאק את התרגיל ואמר: “הייתי נותן לו אם הוא היה אומר לי שהוא צריך כסף!”. אתם רואים? כבר אז אפשר היה לראות מי מהשניים הוא הגאון שעתיד גדול מחכה לו.

 ב-1981, חמש שנים לאחר הקמת חברת אפל, במהלכן ייצרה החברה את שני המודלים הראשונים של האפל (I, II) והנפיקה בבורסה, מטוס פרטי שבו טס ווזניאק התרסק. בעקבות התאונה עבר שיקום ממושך – וחשבון נפש. כשחזר לתפקוד, החליט שאחרי עשר שנים עם ג’ובס, הגיע הזמן שיישתחרר מחברת אפל. הוא אמר מאוחר יותר:  ”במובן מסויים, זו הפכה להיות הקללה הרובצת על חיי”. ולאן פרש? ללמד תלמידי בית ספר עממי.

 מי הגאון הגדול של עולם השיווק – כבר סיכמנו. אבל איזה סטיב הייתם מעדיפים שילמד את ילדיכם? ג’ובס או ווז’ניאק?

 בימים אלה מגיע ווזניאק לישראל, כאורח מפעל הפיס. אני מתרגש, כי זה גיבור נעורי, האיש שאת עלילותיו לחשנו זה לזה מעל ראשוני המחשבים, מעל תוכנות הלומדה הראשונות. ומצד שני, יש מרירות מסויימת בכך שגם היום, שלושים שנה אחרי תחילת הקריירה החינוכית של ווז’ניאק, ההוראה היא קריירה שאין בצידה תמורה רבה, והיא מתאימה כקריירה שנייה במיוחד למי – שכמו ווז’ניאק – כבר עשה אקסיט בקריירה הראשונה. בנוסף, ובהתאמה, מי שמביא את ווז’ניאק לארץ אינו משרד החינוך, אלא מפעל הפיס – ארגון פרטי שמקור תקציבו הוא הימורים. גם זה מסימני תקופתנו האולטרא-מופרטת.

 

ואם אתם עוד איתי, בואו תראו סרטון מ-1987 בו ביל אטקינסון, בן תקופתו של ווזניאק ב”אפל” ההיסטורית, מדגים את ה”הייפרקארד”, כלי פיתוח התוכנה שהיה אז להיט בקהילה החינוכית. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 205